HVORDAN BEGYNNE Å PUSSE

Føler du deg klar til å sitte fast i slipingen? Enten du vil pusse ned et gammelt møbel eller omforme en overflate, er det lurt å vurdere det grunnleggende om sliping. I vår praktiske nybegynnerveiledning for sliping vil vi introdusere deg for handel og verktøy. Lær det grunnleggende om sliping, så kommer du på arbeidsplassen på kort tid.

 

GRUNNLEGGENDE OM SLIPINGGRUNNLEGGENDE OM SLIPING

TIPS 1: KJENN DET GRUNNLEGGENDE OM SLIPING

Hva er sliping og hvorfor gjør vi det? For det første kan sliping gjøre et gjennomsnittlig prosjekt til et flott prosjekt. Tre rett fra møllen kan være grovt, eller inneholde bulker og andre merker. Tresliping hjelper til med å glatte treets overflate. Det kan også understreke skjønnheten i treets naturlige korn. I tillegg til tresliping, kan slipeverktøy fjerne rust fra metall og polere glassfiber. Til slutt forbereder sliping overflaten for maling - den sørger for at maling (eller lakk) blir glatt og ser best mulig ut. Sliping er et av de viktigste trinnene for å bestemme sluttprosessen og kvaliteten på et prosjekt.

TIPS 2: VELG RIKTIG SANDPAPIRKORN

"KORN" refererer til partiklene av aluminiumoksid som utgjør sandpapiret. Større, færre partikler med mer mellomrom er grovkorn - # 60 er et godt eksempel. Jo mindre og mer pakket sammen partiklene, jo finere er kornet. Grovt sandpapir fjerner raskere og med mindre anstrengelse enn fint sandpapir - flott hvis du vil forme eller planere. Fin korn (som nr. 180 eller nr. 220) brukes til de senere stadiene av pussing av tre - for glatting og polering. Begynn med et grovt korn for å jevne ut treet, og buff riper med finere korn til du når glattheten du vil ha.

TIPS 3: KJENN TIL DE BESTE SLIPEVERKTØYENE FOR PROSJEKTET DITTTIPS 3: KJENN TIL DE BESTE SLIPEVERKTØYENE FOR PROSJEKTET DITT

TIPS 3: KJENN TIL DE BESTE SLIPEVERKTØYENE FOR PROSJEKTET DITT

Slipeverktøyet du bruker, avhenger av slipeflaten. For store overflater slår ingenting en stasjonær slipemaskin med høy hastighet. Bortsett fra disse maskinene, kan du bruke sandpapir alene, sandpapir med en slipeblokk, en eksentersliper eller et roterende verktøy som Dremel Multi-Tool. Håndslipingsteknikker er best når lett sliping er nødvendig, eller når overflaten er ganske myk. Mange trearbeidere foretrekker eksentersliper på flate overflater, og Dremel Multi-Tool for detaljerte jobber og vanskelig tilgjengelige områder. For eksempel ville dekorative stolben være umulige å glatte med den flate overflaten på et orbitalverktøy.

TIPS 4: VELG DITT DREMEL SLIPETILBEHØR

Slipetilbehør til Dremel i grov rekkefølge:

SLIPEBÅND : best for flate overflater og kanter. Grovere grus fjerner mer materiale. Flott for grovt å forme tre.

BØRSTEHJUL: bevege seg med materialet, slik at de egner seg til konturerte overflater.

SLIPESKIVER : mindre grove enn bånd og klaffhjul. Passer til lysforming og fjerning av chips.

SLIPENDE BØRSTER : perfekt for detaljerte jobber som spor. Fjern overflatelaget uten å skade det som er under.

SLIPENDE BUFFERE : fleksibelt tilbehør som tar form av det du sliper eller pusser. Flott for vanskelig tilgjengelige områder.

TIPS 4: VELG DITT DREMEL SLIPETILBEHØRTIPS 4: VELG DITT DREMEL SLIPETILBEHØR
TIPS 5: TA SIKKERHETSFORANSTALTNINGER FØR DU BEGYNNER Å PUSSETIPS 5: TA SIKKERHETSFORANSTALTNINGER FØR DU BEGYNNER Å PUSSE

TIPS 5: TA SIKKERHETSFORANSTALTNINGER FØR DU BEGYNNER Å PUSSE

Sliping produserer støv. Bruk støvmaske hele tiden, så du ikke inhalerer den. Slip på et godt ventilert område for ytterligere å minimere skadelig innånding - spesielt når du sliper materialer som glassfiber eller metall. Hvis du jobber med materialer som frigjør giftige partikler under sliping, for eksempel gjenstander som er malt, vil du lage en tetning rundt ansiktet ditt. Direkte ventilasjonsbriller har en skumforsegling som holder partiklene borte fra øynene dine. Les mer om ventilasjon og beskyttelse i HVORDAN UNNGÅ FEIL UNDER SLIPING

TIPS 6: FEST ENTEN PROSJEKTET ELLER VERKTØYET DITT FØR DU SLIPER

Sliping handler om forberedelse og finish, så det er viktig at det du sliper ikke kommer til å bevege seg under prosjektet. Sklisikre elektroder er gode for å gripe flate trebiter under sliping. Eller bruk bare en klemme. For detaljerte prosjekter er DREMEL MULTI-VISE perfekt. Den kan holde på selve verktøyet - noe som betyr at du kan holde på gjenstanden du sliper (for eksempel et leketøy i tre) og berøre det forsiktig til verktøyet. Det kan også holde objektet stødig mens du holder verktøyet med to hender i et golfgrep for å minimere støt.

TIPS 6: FEST ENTEN PROSJEKTET ELLER VERKTØYET DITT FØR DU SLIPERTIPS 6: FEST ENTEN PROSJEKTET ELLER VERKTØYET DITT FØR DU SLIPER
TIPS 7: HOLD SLIPEFLATEN RENTIPS 7: HOLD SLIPEFLATEN REN

TIPS 7: HOLD SLIPEFLATEN REN

Vi har snakket mye om hvordan sliping fungerer for å forberede en overflate for ytterligere trinn som maling. Men det er viktig å gjøre litt prep før prep. Med dette mener vi: klargjøre overflaten før du slår på slipeverktøyet. Bruk en fuktig klut til å rengjøre overflaten, og sørg for at overflaten er tørr før du begynner å pusse. Hva om du er midt i slipingen og vil bytte til en grovere sandpapir? Bruk en støvsuger. Du kan også bruke en børste, men med en støvsuger fjerner du alt støvet og forhindrer at det flyr rundt. Hvis du jobber med tre, vil en støvsuger også forhindre at støv skyves tilbake i treets korn.

TIPS 8: VET NÅR DU SKAL SLUTTE Å SLIPE

Når skal du slutte å pusse? Det avhenger av finishen du er ute etter. Hvis du skal fullføre tre med en lett flekk, vil du at overflaten skal være så glatt som mulig. Riper fra grove korn absorberer mer av flekken, noe som gjør den mørkere i riper. Dette betyr at du bør avslutte med en veldig fin grus. Denne typen finish krever litt mer tålmodighet og flere nivåer av grovhet. Se etter riper ved å skinne en fakkel i en vinkel over overflaten: riper kaster skygger. Hvis du derimot skal bruke flere lag maling, trenger du ikke å pusse den så fint.

TIPS 8: VET NÅR DU SKAL SLUTTE Å SLIPETIPS 8: VET NÅR DU SKAL SLUTTE Å SLIPE
TIPS 9: AVSLIP SLIPEPROSJEKTET MED EN TØRKTIPS 9: AVSLIP SLIPEPROSJEKTET MED EN TØRK

TIPS 9: AVSLIP SLIPEPROSJEKTET MED EN TØRK

Enten du planlegger å fargelegge eller male den nylig pussede overflaten, må du sørge for at den er ren. Støvsugeren fjerner mesteparten av rotet, men det vil fortsatt etterlate spor av sagflis eller andre rester. Fjern selv de fineste støvkornene med en fuktig svamp eller klut. Når treet tørker, vil de løse fibrene stå opp. Når den har tørket helt, skal du pusse hele overflaten med det høyeste sandpapiret. Til slutt vil en ren klut og litt alkohol fjerne de siste støvsporene. Nå er du perfekt klargjort for et strøk (eller to) støvfritt lakk eller maling.


Dremel lineupDremel lineup