TRINNVIS GUIDE TIL GJENOPPRETTING AV EN GAMMEL VINDUSRAMME

TRINNVIS GUIDE TIL GJENOPPRETTING AV EN GAMMEL VINDUSRAMMETRINNVIS GUIDE TIL GJENOPPRETTING AV EN GAMMEL VINDUSRAMME

Trenger du å gjenopprette en gammel vindusramme? Du trenger ikke se lenger: vår trinnvise guide hjelper deg med å utnytte dine slipeferdigheter for å få jobben gjort. Sett din kunnskap om pussing og pusseverktøy på prøve med noen forbedringer i hjemmet.


FERDIGHETSNIVÅ: LETT

TRINN 1: INSPISER TREET FOR ROTTRINN 1: INSPISER TREET FOR ROT

TRINN 1: INSPISER TREET FOR ROT

Før du begynner å pusse, vil du sjekke vindusrammen for råtnelse, en sopp som spiser veden. Trerot kan kompromittere rammens struktur. Først må du fjerne rammen fra hengslene og legge den på arbeidsbenken. Dette er den enkleste måten å komme seg på jobb. Bruk det skarpe, spisse verktøyet kjent som en syl og begynn å spore langs treets kanter og sprekker. Sørg for å sjekke om det er myke flekker, noe som betyr træråte. Hvor som helst sylgen lett gjennomborer overflaten av treet - bingo, du har funnet råte!

TRINN 2: FJERN TREROT OG GAMMEL MALING

Før du kan fjerne ut råte, må du først fjerne gammel maling fra vinduskarmen. Du kan enkelt gjøre dette ved å bruke en trekantmalingskrape. Skrap over hele rammen med verktøyet til du har fjernet all løs maling. Malingen skal lett flasse. Ikke bekymre deg hvis overflaten ikke er glatt - vi kommer til slipingen senere. Nå kan du begynne å rense råtnen. Bruk den spisse siden av skrapen (eller syl) og skrap ut råten du fant i trinn 1. Dette er det første trinnet med fjerning av råte - vi veileder deg gjennom en grundigere rengjøring i neste trinn.

TRINN 2: FJERN TREROT OG GAMMEL MALINGTRINN 2: FJERN TREROT OG GAMMEL MALING
TRINN 3: FJERN SKADET TRE GRUNDIGTRINN 3: FJERN SKADET TRE GRUNDIG

TRINN 3: FJERN SKADET TRE GRUNDIG

Å fjerne råte grundig bidrar til å sikre rammens strukturelle integritet og forhindrer fremtidig råte i å utvikle seg. Før du tar opp Dremel Multi-Tool, må du ta på deg vernehansker, beskyttelsesbriller, øreklokker og støvmaske. Fest SPIRALKUTTERFRESER (562) til multiverktøyet. Start med lavt turtall (rotasjoner per minutt) - for eksempel 10.000 eller 15.000 - og begynn å rute stedene du skrapte bort i trinn 2. Ikke bruk press og beveg deg sakte. Fjern all råte og ikke bekymre deg for grovhet: slipingen vil glatte ut alt. Sjekk ut HVORDAN DU KAN UNNGÅ FEIL MENS DU SLIPER for flere tips som disse.

TRINN 4: SLIPING AV DE FRESEDE DELENE

Etter rutingen er det på tide å pusse veden. Sett klaffhjulet 4,8 mm (504) inn i Dremel Multi-Tool. Denne gangen kan du stille inn RPM litt høyere enn du gjør når du dirigerer - si rundt 20.000. Hold sikkerhetsutstyret ditt på, og begynn å pusse overflaten på treet. Fokuser på å pusse hullene som er opprettet ved fjerning av treet. Fortsett å slipe til kantene på de runde hullene er glatte og klare til å fylles.

TRINN 4: SLIPING AV DE FRESEDE DELENETRINN 4: SLIPING AV DE FRESEDE DELENE
TRINN 5: FYLLE OPP HULENE MED FYLLERTRINN 5: FYLLE OPP HULENE MED FYLLER

TRINN 5: FYLLE OPP HULL OG SPREKKER

Målet er nå å lappe opp alle hullene og gjenopprette rammens ensartede overflate. To-komponent epoxy filler er flott for dette fordi det herder godt og er vanntett. Start med bunnfylleren på pallekniven din og legg til en klemme eller to av den andre komponenten. Bruk en annen pallekniv til å blande dem sammen til fyllstoffet er konsistent i både farge og tekstur. Press den inn i hull eller hull, og fyll en om gangen. Tørk av overflødig fyllstoff med siden av pallekniven og la fyllstoffet tørke. Ikke bekymre deg for å få det helt glatt - du sliper snart.

TRINN 6: SLIPING AV RAMMEN

Neste trinn er å klargjøre rammen for maling ved å pusse den. Bruk et sikkerhetsutstyr, start med et orbital slipeverktøy. På denne måten kan du pusse alle toppflatene samtidig. Bytt deretter til Dremel Multi-Tool og fest PUSSEBÅND KORNING 120 (432) . Begynn med et lavt turtall og lett trykk, og begynn på vanskelig tilgjengelige steder, som hjørner og kanter. Vær oppmerksom på områdene med fyllstoff, og sørg for en jevn overgang mellom fyllstoff og tre. Du trenger ikke fjerne all gammel maling - målet er en glatt, splinterfri overflate som er klar for maling.

TRINN 6: SLIPING AV RAMMENTRINN 6: SLIPING AV RAMMEN
TRINN 7: TØRK AV RAMMENTRINN 7: TØRK AV RAMMEN

TRINN 7: TØRK AV RAMMEN

Nå som du har brukt et slipeverktøy for å glatte rammen, vil den være ganske støvete. Ta tak i støvmasken og bruk en børste til å fjerne det meste av overflatestøvet. Du kan også bruke en støvsuger for denne delen. Deretter fyller du en liten skål med en blanding av vann og avfettingsmiddel - avfettingsemballasjen skal ha instruksjoner for riktig forhold. Dypp en tørr klut i blandingen og gni ned vinduskarmen før du rengjør glasset. Til slutt må du sørge for at arbeidsflaten er støvfri, slik at malingen din er perfekt.

TRINN 8: TAPE RUNDT RAMMENS KANTER

Uansett hvor trygg du er på malingsevnen din, kan du tette opp glasset for en fin finish. Topptips: Bruk en sterk tape av god kvalitet, slik at den ikke etterlater limet når du fjerner det senere. Er rammen din sammensatt av mange små vinduer, som vår? Bare tape over treet ved hjelp av ett langt stykke tape. Bruk deretter en pakkekniv til å skjære bort tapen som dekker tverrsnittene du trenger å male. Se videoen øverst på denne siden for å lære nøyaktig hvordan.

TRINN 8: TAPE RUNDT RAMMENS KANTERTRINN 8: TAPE RUNDT RAMMENS KANTER
TRINN 9: MAL DEN PUSSEDE VINDUSRAMMENTRINN 9: MAL DEN PUSSEDE VINDUSRAMMEN

TRINN 9: MAL DEN PUSSEDE VINDUSRAMMEN

Godt jobbet! Du har nådd det aller siste trinnet i restaureringen av vindusrammen. Gi malingen en god røre og start med å male alle de vanskelige kantene med en liten børste. En børste er også praktisk for rammens sider. Bruk deretter en rullebørste til de flate oversidene. For det beste resultatet, mal to tynne lag, og la det ene laget tørke før det neste. Når det siste laget har tørket, fjerner du tapen. Før du gjør det, må du kante kantene med pakkekniven for å skjære gjennom tørket maling og sikre ren fjerning. Til slutt fest rammen din til vinduet og beundre håndverket ditt!


HVA TRENGER DU

En gammel vindusramme

Sikkerhetshansker

Sikkerhetsbriller

Støvmaske

Ørebeskyttelse

Awl

Trekantmalingskrape

Spiralkutterfres (562)

Dremel Multi-Tool

Klaffhjul 4,8 mm (504)

2-komponent fyllstoff

Fylle kniver

Tilfeldig banesliper + 120 sandpapir

EZ SpeedClic SLIPEDORN (SC407)

Pusebånd 13 mm Korning 120 (432)

Børste

Avfettingsmiddel

Stykke tørr klut

Liten bolle eller bøtte med vann

Malers tape

Pakkekniv

Maling egnet for utendørs bruk

Pensel

Liten rulle med skummaling

Malingsbrett

Noen få stykker skrapved

Dremel lineupDremel lineup