Fotskader

Risiko for fotskader

Denne artikkelen/innholdet er laget av vår samarbeidspartner Skydda Norge

 

Fysiologi


Føttene våre er et av våre viktigste verktøy. Hver fot inneholder 26 bein, dvs. omtrent 35% av kroppens totale antall bein. Legg til det ca 60 ledd, ca 200 leddbånd og nesten 40 muskler / sener. Normalt bruker vi føttene 5000-10000 trinn om dagen, belastningen på dette kan være opptil 800 tonn, eller hvis du vil ha vekten av fire mindre villaer. Hver dag! Føttene har forbindelser til resten av kroppen i form av leddbånd, nervefibre, følelse av balanse. En av de viktigste egenskapene til føttene er evnen til å kompensere, skyte inn og balansere oss.

 

 

Konsekvenser av fotskader


En fotskade påvirker ofte flere ting enn selve foten. Ryggen din, din evne til å kompensere for balansen og i noen tilfeller til og med hoften hvis skaden fører til en skjev belastning. Vår arbeidsevne er ofte knyttet til det faktum at vi har fungerende føtter, selv i stillesittende jobber. Eksterne fotskader relatert til kulde / varme, kan gjøre foten helt eller delvis dysfunksjonell.

 

 

Hva forårsaker fotskader i arbeidsmiljøet?


For mye sittestillende arbeid eller for lite hvile er begge noen ganger årsaker til fotskader. Vi bygger opp fotens styrke ved å bruke den, men for trette føtter kan føre til at vi ikke er til stede når ulykken inntreffer. I mange jobber er det knusningsrisiko forårsaket av løft, tung last, maskiner eller utstyr som i verste fall kan knuse føttene. 


Fukt kan også forårsake fotskader, ofte i kombinasjon med kulde. En fot som er tørr gjør det alltid bedre i kulde enn en som er våt eller fuktig. I noen jobber utsettes føttene for varme, noe som kan forårsake forbrenning.

 

 

Viktig å bruke riktig type sko


Riktig sko for de rette behovene er en god start. Start med å analysere risikoen arbeidsmiljøet utsetter føttene for. Etter det er det lettere å bestemme hvilken type sko du trenger. Hvis du har eller er i ferd med å få problemer med rygg / hofte / fotsmerter, kan det også være viktig å ha en tilpasset såle. Husk at en sko har en levetid og mister visse egenskaper over tid, for eksempel støtdemping, sklisikring, stabilitet etc.

 

 

Sortiment av arbeidssko

 

Det er mange sko som beskytter deg under arbeidet. Spesielle sko for visse ekstreme risikoer og universelle sko for generelle risikoer. Det er viktig å sikre at skoen har en komfort og struktur som støtter foten og arbeidsmiljøet ditt. Husk også at skoenes levetid varierer avhengig av hva du gjør og hvilken type sko du har. Ofte er en sko med høyere kjøpskostnad billigere i det lange løp, både for selskapet og kroppen din. 

 

Denne artikkelen ble først publisert av Skydda Norge