Frostskader

Denne artikkelen/innholdet er laget av vår samarbeidspartner Skydda Norge

 

Personlig beskyttelse mot frostskader starter med å kle seg riktig. En frostskade kan forårsake livslange plager som nedsatt følelse og nummenhet.


Kroppen vår er flink til å tilpasse seg været, men for lave temperaturer kan være skadelige. I verste fall kan frostskader føre til at vevet dør (koldbrann), eller konsekvenser som forkjølelse, feber, lungeproblemer, noe som ikke bare fører til konsekvenser for personen som er utsatt, men også for bedriftens produktivitet. Vi beskyttes naturlig mot kulde på forskjellig måte avhengig av alder, eventuelle diagnoser og muskelmasse. Kroppsdeler som stikker ut som nese, fingre, tær og ører, er mer utsatte enn andre.

 

Hva forårsaker frostskader i arbeidsmiljøet?


Arbeid i lave temperaturer kan forårsake frostskader. Hvis man er utendørs, er ikke bare temperaturen en faktor, men også vinden. Jo sterkere vind, desto lavere effektiv temperatur. Arbeid som ofte veksler mellom høy og lav intensitet, fører til at vi svetter og deretter nedkjøles raskere på grunn av fuktigheten (svetten), noe som har en større effekt på nedkjøling enn temperatur. Ikke stå stille hvis du er svett når det er kaldt. Enkelte arbeidsmiljøer kan være kalde og ha høy intensitet, noe som gir økt risiko. Disse kan for eksempel være på et fryserom, innen næringsmiddelindustrien og lignende.


Hvordan unngå frostskader på arbeidsplassen?

 
Hvis man ikke kan eliminere risikoen for frostskader, må man beskytte seg. Det gjelder å kle seg riktig og kjenne kroppens signaler. Alle er forskjellige og har forskjellig toleranse, noe som innebærer en personlig behovsanalyse.


Arbeidsklær

 

Start med et fukttransporterende materiale direkte mot huden, deretter et isolerende lag som mellomplagg og et beskyttende lag ytterst. Vi har arbeidsklær rustet mot kalde og milde temperaturer som varmforede bukser med sele, varmforede bukser med refleks og varmforede bukser med lommer 


Arbeidsko bør ha god isolasjon, og kan med fordel kjøpes i større størrelser for maksimal bevegelsesfrihet. Litt større sko holder seg også varmere lenger.


Varmeforede og fleeceforede hansker og vinterhansker med fleecefor  - kjøp gjerne i større størrelser, da en større hanske holder seg varmere lenger.


Undertøy med minst 40% ull

Lag-på-lag- prinsippet er en god modell. Ull innerst virker både beskyttende, og sikrer en normal kroppstemperatur. Vårt utvalg av ullundertøy med minst 40 % ull består av ullbukser og trøyer.


Hodet er ekstra følsomt- med en hjelmlue sikrer du i større grad at vind holdes ute. I 10 minusgrader forsvinner så mye som 50 % av kroppsvarmen gjennom hodet, og tallet er enda høyere ved lavere temperaturer. Sørg for å bruke en god lue.


Utover dette har vi et bredt utvalg av verneutstyr og førstehjelpsutstyr som sikrer at din arbeidsplass har riktig forebyggende. 

 


Denne artikkelen ble først publisert av Skydda Norge