Hvordan bygge en avisholder

X-avisholder

 

 

Innledning

Du tar ikke en X for en A? Da leser du sikkert aviser regelmessig! Dette avisstativet sørger for at lesestoffet er parat ved sofaen eller lenestolen på en høyst dekorativ måte.

La helst byggvarehuset eller en møbelsnekker skjære til de nødvendige delene.

Følgende byggebeskrivelse gjelder fiberplate (MDF) med medium tetthet og en tykkelse på 19 og 6 mm. Hvis du bruker andre materialer eller tykkelser, må materiallisten tilpasses deretter.

Begge X-sidene blir holdt sammen av aluminiumsrør nede. De to bunnene, som ligger på hyllebraketter med festetapper, stabiliserer konstruksjonen.

For å skru fast aluminiumsrøret med X-sidene utenfra, har vi skjøvet inn like lange trepluggstenger med passende diameter i røret.

 

Nødvendig elektroverktøy:

Stikksag (universal)

Universalsliper (lett)

Batteridrevne bor-/skrumaskiner (ekspert)

Bateridrevet skrumaskin (lett)

Finsprøytingssystemene (ekspert)

 

Hjelpemidler:
 • Sett trebor med sentreringsspiss
 • Forsenker
 • Slipepapir, grovhet 240, 220, 180 og 150
 • Målestokk, myk blyant, viskelær, blyantspisser
 • Maskeringsfolie eller aviser
 • Planker
 • Metallsag
 • Liten tvinge
 • Munnbind, vernebriller og hansker

Nødvendige materialer:

 • Fiberplate (MDF) med middels tetthet
 • Aluminiumsrør
 • Skruefyllinger
 • Gulvbraketter
 • Forsenkede skruer
 • Lakk, grunningsfyller, ev. nitrotynner

 

Nr.AntallBetegnelseLengdeBreddeTykkelseMateriale

0

2

Sider

454 mm

350 mm

19 mm

MDF

1

2

Hylleplater

320 mm

226 mm

6 mm

MDF

2

3

Aluminiumsrør

340 mm

     

3

3

Skruefyllinger

340 mm

10 mm

19 mm

 

4

8

Gulvbraketter

       

5

6

Forsenkede skruer, 4 x 40 mm

       

6

8

Forsenkede skruer, 3,5 x 17 mm

       

7

ca. 1,5 l

Lakk + 10 % vann eller nitrotynner

       

8

ca. 0,5 l

Grunningsfyller + vann eller nitrotynner etter produsentens anvisninger

       

9

ca. 27

Forsenkede skruer, 4 x 35 mm

       

10

3

Forsenkede skruer, 4 x 25 mm

       

11

5

Forsenkede skruer, 5 x 50 mm

       

 

1

Tegning og saging av X-kontur

 

X-avisholder

 

Bruk blyant, og overfør konturene på X-sidene etter målene på tegningen til konturplatene.

2

Boring av sagehull

 

X-avisholder

 

For å kunne trekke sagbladet lett ut av X-innerhjørnene eller dreie det 90 °, borer du nå et 8 mm hull slik at kanten på borehullet bare berører og ikke skjærer gjennom blyantstrekene. Dersom disse små rundingene plager deg etterpå, kan du file dem bort med en fil.

3

Saging av X-kontur

 

X-avisholder

 

Spenn konturplaten fast på arbeidsbordet med skruetvingen. Sag nå langs utsiden av den opptrukne linjen til hullet i innerhjørnet. Spenn fast arbeidsemnet når du gjør dette.

4

Stram med skruetvinger

 

X-avisholder

 

Bestem nå innside og utside av X-sidene, og merk disse tilsvarende. Ettersom alle hull må ligge nøyaktig speilvendt overfor hverandre, anbefaler vi at begge sidene med tvinges sammen med innsiden ut. Da trenger du bare tegne inn borehullene for senere sammenskruing på den ene siden. De nøyaktige målene på borehullene finner du på konstruksjonstegningen.

5

Boring av skruehull

 

X-avisholder

 

Bor nå med 4,5 mm trebor skruehullene til sammenskruingen med 4 mm skruer gjennom begge X-sidene. Forsenk deretter hullene på de aktuelle utvendige sidene.

6

Fest kantbrakettene

Legg X-sidene med ytterflaten ned. Bruk blyant, og merk de åtte posisjonene for kantbrakettene i henhold til målene på konstruksjonstegningen. Monter brakettene med skruer 3,5 x 17 mm.

7

Tilskjæring av aluminiumsrøret

Kutt de tre aluminiumsrørene med metallsagen og tre pluggstenger med håndsagen i en lengde på 320 mm.

8

Overflatebehandling

 

X-avisholder

 

Gjør deg først kjent med bearbeidings- og sikkerhetstipsene fra produsenten. Arbeidsflaten må maskeres omhyggelig med folie eller gamle aviser.

Slip ned flater og kanter med slipemaskinen og slipepapir med grovhet 240. Slip alle kantene med slipepapir 150 i 45 graders vinkel slik at det oppstår en liten fas.

Påfør grunningsfylleren med rulle eller sprøytepistol. La det tørke godt.

 

MDF-TIPS

MDF har sterkt sugende overflate. Denne bør grunnes med en forlakk. Spesielt kantene er det viktig å vie ekstra oppmerksomhet – rettere sagt: flere lag. Du kan unngå overdreven fylling (det kaller man blokkering av sugende flater med en seigtflytende lakk som fyller ut ujevnheter, riper og porer på platene), ved å bruke MDF med grunningsfolie. Dette gir et perfekt malingsresultat uten påføring av fyller, i alle fall på flatene. Finslip de ferdiggrunnede flatene og kantene, øk korningen på slipepapiret fra 180 via 220 til 240.

 

9

Forberedelser for lakkering

 

X-avisholder

 

Lakk finnes i mange varianter og prisklasser. Viktig for hvilken type du bør velge, er bearbeidbarhet, ditt tekniske utstyr hjemme, krav til kvalitet og overflatens holdbarhet. Søk råd hos en faghandel, og prøv først lakken på et prøvestykke. Bedre kvalitet har f.eks. polyuretanlakk, en fargelakk som består av to komponenter og som påføres med sprøytepistol. Du blander da fargelakk og herdemiddel iht. informasjon fra produsenten og fyller blandingen på sprøytepistolen.

Bruk munnbind, vernebriller og hansker.

10

Lakkering av avisstativ

 

X-avisholder

 

Vi anbefaler at innvendige flater og undersider lakkeres først: Legg platen på to treklosser slik at den nesten svever. Da er det lettere å lakkere kantene senere.

Juster sprøytestrålen i dysen mot en prøveplate, og juster malingsmengden med reguleringshjulet. Still inn lakkstrålen horisontalt eller vertikalt avhengig av sprøyteretningen på flater og kjegleformet på kanter.

Sprøyt lakken i jevne, parallelle baner som overlapper hverandre med cirka fire centimeter. Legg delene forsiktig til side til flatene har tørket helt.

Deretter lakkerer du de utvendige flatene, oversidene og kantene. Begynn med de siste. Da må du holde pistolen i riktig vinkel slik at selv om kantene dekkes med lakk, forblir den allerede lakkerte innvendige flaten eller undersiden tørr. Endre straks innstillingen på dysen på sprøytepistolen, og arbeid uten stans videre på ytterflaten.

11

Sammenføyning av X-sidedelene

 

 X-avisholderX-avisholder

 

Stikk de forkortede pluggstengene inn i aluminiumsrøret.

Hold det første fylte aluminiumsrøret nøyaktig i midten av et av de forhåndsborede hullene med venstre hånd, og fest det fra utsiden ved hjelp av en batteridrevet skrumaskin og en forsenket skrue 4 x 40 mm. Gjør det samme, men speilvendt, på den andre siden av X-en. Begge sidene står nå fast sammenføyd på arbeidsplaten og kan ikke lenger velte. Nå må du skyve de to andre rørene mellom og skru dem sammen.

12

Bore hull i bunnene og montere dem

 

 X-avisholderX-avisholder

 

Plasser bunnene i sin endelige stilling på tappen på brakettene. Deretter merker du posisjonene til de fire tappene på undersiden av bunnene.

Legg deretter bunnene med undersiden opp på arbeidsflaten. Bor hull til tappene med 5 mm trebor. Nå er det bare å legge på plass bunnene, og så er X-avisholderen ferdig.

13

Ferdig!

 

X-avisholder

 


Kilder, House of Bosch, Bosch.no


Juridisk informasjon

Bosch tar ikke ansvar for at de aktuelle veiledningene er fullstendige eller riktige. Bosch viser dessuten til at bruk av disse veiledningene skjer på egen risiko. Foreta alle nødvendige tiltak for din egen sikkerhets skyld.

Anmeldelser