Hvordan bygge en stellekomode

stellekomode

 

 

 

Innledning

Med denne stellekommoden er både foreldre og barn i den syvende himmel. Praktisk: Med den fellbare og dermed plassbesparende vegghyllen får du ekstra oppbevaringsplass til pudder, bleier, kosedyr osv. Det er også praktisk at du selv kan velge høyde du vil ha på stellebordet. En super hjelper for familien.

 

Nødvendig elektroverktøy:

Batteridrevet stikksag (universal)

Batteridrevet kombimaskin (ekspert)

Sprøytemalingssystem (lett)

 

Hjelpemidler:

 • Trebor (8 mm) med dybdebegrenser/begrensningsring
 • Trebor (1 -2 mm) til forboring
 • Bor for feste på veggen (avhengig av overflaten)

Nødvendige materialer:

 • Limtreplater, gran
 • MDF-plate
 • Treplugger
 • Trelim
 • Pluggmarkør
 • Treskruer
 • Stormkrok med ring
 • Kunstfibertau
 • Vokset seilgarn
 • Stor nål
 • Øyebolter
 • Pianohengsel, messingbelagt
 • Treskruer
 • Hvit silkematt maling
 • Plugger med passende skruer

 

Nr.AntallBetegnelseLengdeBreddeTykkelseMateriale

0

3

Limtreplater

100 cm

100 cm

1,8 cm

Gran

1

1

MDF-plate

150 cm

100 cm

0,5 cm

 

2

24

Treplugger

   

8 mm

 

3

1

Trelim

       

4

ca. 50

Treskruer

40 mm

 

4,0 mm

 

5

2

Stormkrok med ring

5 cm

     

6

1

Kunstfibertau (maks. belastning 50 kg)

200 cm

 

0,5 cm

 

7

1

Vokset seilgarn

   

1 mm

 

8

1

Stor nål

       

9

4

Øyebolter

30 mm

12 mm

4 mm

 

10

1

Pianohengsel, messingbelagt

120 cm

3,2 cm

   

11

30

Treskruer

12 mm

 

4,0 mm

 

12

1 l

Hvit silkematt maling iht. DIN EN 71-3

       

13

7

Plugger med passende skruer (for feste på veggen)

   

8 mm

 

 

1

Forberede limtreplatene

 

Himmlische Wickelkommode

 

Aller først må du sage til limtreplatene som vist på byggetegningen.

Du starter med underlagsplaten til flaten (B.1 i byggetegningen) du senere skal stelle barnet på, og baksiden til hyllen (A.1 i byggetegningen), som festes på veggen og fungerer som holder for stelleflaten.

Deretter overfører du markeringene for de åtte pluggene til ytterflatene til stellebordflaten du har saget til (to per side). Forbor plugghullene med et tynt trebor, og bor deretter med 8 mm trebor (bruk dybdebegrenser). Fortsett med sidedelene til topplaten (B.2, se byggetegningen): Overfør de nødvendige målene til limtreet. Det blir penest hvis du avrunder sidene foran. Tegn avrundingen med en sirkelsjablong før du sager.

2

Sage til stellebordsflaten

 

Himmlische Wickelkommode

 

Nå sager du til for- bak- og sidedelene til topplaten (B.2 og B.3, se byggetegningen), for eksempel med den batteridrevne stikksagen PST 18 LI fra Bosch. For at pluggene som holder fast sidedelene (B.2 og B.3) til topplaten skal være på nøyaktig samme sted, setter du pluggmarkør på de borede hullene og overfører plasseringen til sidedelene.

Deretter borer du disse merkene som beskrevet i trinn 1. Sett deretter alle fem elementene sammen med plugger og trelim, og skru i tillegg fast fra utsiden på stedene som er markert på byggetegningen, med de lange treskruene.

Sag til de øvrige elementene til hyllekassen (A.2 til A.6, se byggetegningen).

3

Skru sammen hyllen

 

Himmlische Wickelkommode

 

Først skrur du sammen yttersidene til hyllen (A.2 med A.5) med baksiden. Deretter setter du inn hylleplatene som vist på byggetegningen, og skrur sammen med rammen og baksiden. Nå maler du yttersidene til hyllen og stelleflaten med et sprøytemalingssystem. Dette går raskt unna med det praktiske sprøytemalingssystemet PFS 1000 fra Bosch.

Tips: Du trenger ikke male innsiden. Du bør bruke maling som ikke er helseskadelig (EN 71-3) og som også er egnet for barneleker.

4

Sette på klappmekanismen

 

Himmlische Wickelkommode

 

Stellekommoden begynner å ta form: Til den plassbesparende klappmekanismen skrur du fast pianohengselet mellom underdelen og baksiden, det vil si mellom stellebordet og hyllen, med de korte treskruene. Dette gjør du spesielt lett med PSB 18 LI-2 Ergonomic fra Bosch. Med dette verktøyet smyger hånden din seg automatisk inn i håndtaket under boringen, slik at kraften overføres optimalt.

5

Skru på ringene

 

Himmlische Wickelkommode

 

Fest to stormkroker på oversiden av hyllen og de tilhørende ringene på forsiden av stellebordet. Dermed er det oppslåtte stellebordet festet. Når stellebordet er felt ned, kan favorittkosedyret henge i stormkroken.

6

Sage ut og male skyer

 

Himmlische Wickelkommode

 

For å skape den rette stemningen maler du omrisset av en sky på PDF-platen, sager den ut og maler den med sprøytemalingssystemet. Pass på at skyen blir større enn grunnflaten til stellebordet, slik at den danner en flott ramme rundt stellebordet. Fest deretter skyen i ønsket høyde på veggen med to plugger og skruer.

7

Feste tauet

 

Himmlische Wickelkommode

 

Skru en øyebolt inn i sidedelene til stellebordflaten. Det er best om du forborer hullet med et tynt bor (1–2 mm), for eksempel med PSB 18 LI-2 Ergonomic, og deretter skrur inn skruen for hånd helt til den sitter fast. Del kunstfibertauet i to, trekk det gjennom ringene og sy med nål og seilgarn.

8

Fest hyllen med stellebordet på veggen

 

Himmlische Wickelkommode

 

Det neste du gjør, er å feste hyllen med stellebordet på veggen. Ideelt med fem jevnt fordelte plugger og skruer, som kan festes gjennom skyen. Det er best om du samarbeider med noen om denne jobben!

Helt til slutt skrur du to øyebolter inn i veggen gjennom skyen til oppe venstre og til høyre ved hyllen (forbor med et tynt bor og dybdebegrenser). Stikk endene på kunstfibertauet fra sidedelene og gjennom ringene på skyen, og sy fast med seilgarn her også.

Obs! Pass på lengden til tauet. Kapp det slik at stellebordet står i rett vinkel mot hyllen når det er felt ut.

 

Hvis du ønsker det, kan du også dekorere veggen rundt stellekommoden, for eksempel med skyer. Det skaper en flott atmosfære for liten og stor.


Kilder, House of Bosch, Bosch.no


Juridisk informasjon

Bosch tar ikke ansvar for at de aktuelle veiledningene er fullstendige eller riktige. Bosch viser dessuten til at bruk av disse veiledningene skjer på egen risiko. Foreta alle nødvendige tiltak for din egen sikkerhets skyld.

Anmeldelser