Hvordan bygge en tronstol til barnerommet

tronstol

 

Innledning

Med denne fantasifulle tronstolen kan du forvandle barnerommet til et lite kongerike. Helt etter mottoet: Barna skal styre! Du kan lage tronstolen enten i froskekonge- eller i tigerstil (malene finner du i byggeveiledningen) – eller helt etter egen smak.

Stolen består hovedsakelig av fire plater som skrus sammen. Skruehullene tettes etterpå med sparket og forsvinner under lakken. Dekorelementene kan du kutte ut hvis du vil.

Følgende byggebeskrivelse gjelder fiberplate (MDF) med medium tetthet og en tykkelse på 19 mm. Ønsker du å bruke andre materialer eller tykkelser, må du tilpasse stykklisten tilsvarende.

La byggvarehuset eller en møbelsnekker skjære til de nødvendige platene.

 

Nødvendig elektroverktøy:

Stikksag (lett)

Universalsliper (lett)

Batteridrevne bor-/skrumaskiner (universal)

Batteridrevet skrumaskin (lett)

Finsprøytesystem (universal)

 
Hjelpemidler:
 • Treborsett
 • Forsenker
 • Trefil
 • Slipepapir, grovhet 100–240
 • Målestokk, myk blyant, viskelær, blyantspisser
 • Trelim, kluter, tvinger
 • Skrustikke og to 8 mm treplugger (til kulene)

Nødvendige materialer:

 • Fiberplate (MDF) med middels tetthet
 • Pyntekule, bøk
 • Forsenkede skruer
 • Lakk

 

Nr.AntallBetegnelseLengdeBreddeTykkelseMateriale

0

1

Bakvegg

690 mm

300 mm

19 mm

MDF

1

1

Seteplate

262 mm

300 mm

19 mm

MDF

2

2

Benplater på siden

380 mm

262 mm

19 mm

MDF

3

1

Fremre beinplate

262 mm

281 mm

19 mm

MDF

4

1

Kroneplate

100 mm

100 mm

19 mm

MDF

5

2

Kuler til pynt

50 mm

50 mm

50 mm

Bøk

6

 

ca. 26 forsenkede skruer, 4 x 40 mm

       

7

2

Forsenkede skruer, 4 x 35 mm

       

 

1

Skjære til plater

 

Fantasifull tronstol

 

Tegn først opp den halvsirkelformede overkanten på bakveggen med passer og skjær den til med stikksag. På undersiden får alle platene samme utsnitt. Det er også her snakk om en halvsirkel, som imidlertid fortsetter ca. 50 mm rett nedover. Tegn formen på papir først og bruk dette som mal til å overføre formen til platene med blåpapir.

Deretter skjærer du ut formene ved å sage langs de tegnede strekene med stikksag. Jo mer nøyaktig du fører sagen, desto mindre jobb får du senere med fil og slipepapir for å jevne til konturene.

Hvis du vil feste pyntekulene til armlenene, må du ikke glemme å skjære ut kvartsirkler på armlenene med passenden radius (halv diameter).

2

Sette sammen vinkel og benplater på siden

 

Fantasifull tronstol

 

Seteplaten hviler med den 262 mm brede siden på den like lange kanten på den fremre benplaten. Bor seteplaten og forsenk hullene slik at skruene senere kan forsvinne i disse. Skru sammen platene med batteridrevet skrumaskin og skruer 4 x 40 mm.

3

Sette sammen vinkel og benplater på siden

 

Fantasifull tronstol

 

Legg den ene benplaten med yttersiden ned. Legg vinkelen oppå og merk av omrisset av vinkelen på benplaten. Ta vekk vinkelen igjen. Forhåndsbor to hull midt i det markerte omrisset til skruing og forsenk hullene fra utsiden. Gå frem på samme måte med den andre benplaten.

Legg den ene benplaten med yttersiden ned på arbeidsbukkene. Legg vinkelen oppå, juster og fest den med tvinger. Bruk alltid underlag av trerester for å unngå merker på arbeidsemnet. Nå kan du enkelt snu det hele og skru det sammen med batteridrevet skrumaskin og skruer 4 x 40 mm. Se tipset om sammenskruing av to trebiter. Gjør det samme med den andre siden av skroget.

4

Montere bakvegg

Legg bakveggen med baksiden ned på arbeidsbukkene. Juster det ferdiglagede setet så det er i flukt nede og på sidene, og tegn av omrisset på bakveggen.

Forhåndsbor to hull midt i de markerte omrissene på begge sider og forsenk hullene fra baksiden av bakveggen.

Legg bakveggen på bukkene igjen med baksiden ned og juster det ferdige setet så det er i flukt nede og på sidene. Fest alt med tvinger og skru sammen delene med batteridrevet skrumaskin og skruer 4 x 40 mm.

5

Skjære til og montere krone

Tegn først omrisset av kronen med blyant på den 100 x 100 mm store platen. Skjær ut kronen med stikksag. Bruk et kurvesagblad.

Legg stolen på ryggen og plasser kronen der du vil ha den. Det nedre omrisset merker du av med blyant på bakveggen. Bor to hull midt i omrisset for å skru kronen fast på bakveggen. Forsenk hullene fra baksiden. Skru fast kronen med batteridrevet skrumaskin og skruer 4 x 35 mm.

6

Montere pyntekuler

 

Fantasifull tronstolFantasifull tronstol

 

Fest kulene i skrustikken og bor et 15 mm dypt hull med 8 mm trebor. Gjør det samme i de kvartsirkelformede utsnittene på armlenene. Ha trelim i hullene og stikk inn en treplugg i ett av hullene. Nå kan du feste pyntekulen til armlenet. Fjern straks lim som pipler ut med en fuktig klut.

7

Forberede overflater

 

 Fantasifull tronstolFantasifull tronstol

 

For å få så fine overflater som mulig, bør du behandle dem før du setter sammen møbelet.

Sparkle først igjen alle skruehullene i MDF-flatene som blir synlige, med tresparkel eller kitt. Etter at det er tørt (se informasjon fra produsenten!), sliper du ned områdene med slipepapir 120.

Slip først kantene på alle MDF-delene med slipepapir 120 i en 45 graders vinkel slik at det oppstår en liten fas. MDF-flatene sliper du med slipemaskin og slipepapir, kornstørrelse 120–180.

8

Overflatebehandling

 

Fantasifull tronstol

 

Les først tipsene fra produsenten angående bearbeidelse og sikkerhet nøye. Arbeid i et godt ventilert rom der du ikke røyker, spiser eller drikker.

Påfør grunningsfylleren med en rulle eller eventuelt med et fargesprøytesystem. La det tørke godt.

Hvis du vil påføre et annet materiale med finsprøytesystemet i neste trinn, bør fargebeholderen skiftes.

 

MDF-TIPS

MDF har sterkt sugende overflater. Spesielt kantene er det viktig å vie ekstra oppmerksomhet – rettere sagt: flere lag. Ved å bruke MDF med grunningsfolie, slipper du å påføre fyller (som tetter igjen sugende flater). Dette gir et perfekt malingsresultat uten påføring av fyller, i alle fall på flatene. Finslip de ferdiggrunnede flatene og kantene, øk korningen på slipepapiret fra 180 via 220 til 240.

 

9

Lakkere synlige flater

 

Fantasifull tronstol

 

Fyll lakk inn i fargebeholderen og tynn eventuelt ut med litt vann. Juster sprøytestrålen i dysen mot en prøveplate, og juster malingsmengden med reguleringshjulet. Lakkstrålen kan stilles inn horisontalt eller vertikalt for flater og i kjegleform for kanter.

 

LAKKERINGSTIPS

Lakk finnes i mange varianter og prisklasser. Avgjørende for hvilken type du bør velge, er bearbeidbarhet, ditt tekniske utstyr hjemme, krav til kvalitet og overflatens holdbarhet. Be om råd i faghandelen. Og hvis du ikke har noe særlig erfaring med lakkering, anbefaler vi at du øver litt på en testplate. Det raskeste og beste resultatet oppnår du med akryllakk. Disse vannfortynnbare lakkene påføres ekstra enkelt og raskt med et finsprøytesystem.

 

10

Ferdig!

 

Fantasifull tronstol

 


Kilder, House of Bosch, Bosch.no


Juridisk informasjon

Bosch tar ikke ansvar for at de aktuelle veiledningene er fullstendige eller riktige. Bosch viser dessuten til at bruk av disse veiledningene skjer på egen risiko. Foreta alle nødvendige tiltak for din egen sikkerhets skyld.

Anmeldelser