Hvordan bygge hyllebokser med system

Hyllebokser med system.
 
Hyllebokser
Vis frem favorittgjenstandene dine – med et hyllesystem som kan gjøres om når du ar lyst til det.
 

Innledning

Komponer din egen hylle av firkanter og kvadrater, helt etter egen smak: Som romdeler med åpning på begge sider eller mer klassisk langs veggen. Eller bygg et praktisk sofabord med oppbevaringsplass.

La helst byggvarehuset eller en møbelsnekker skjære til de nødvendige delene.

Følgende byggebeskrivelse gjelder fiberplate (MDF) med medium tetthet og en tykkelse på 19 mm. Hvis du bruker andre materialer eller tykkelser, må materiallisten tilpasses deretter.

Platene er føyd sammen ved trykk gjennom over- og undersiden med tre skruer, bakveggen monteres i den bakre åpningen. Denne konstruksjonen sparer unødige plugger og liming, men skruehodene blir synlige. Disse kan du senere sparkle og lakkere over.

 

Nødvendig elektroverktøy:

Universalsliper (lett)

Batteridrevne bor-/skrumaskiner (ekspert)

Batteridrevet skrumaskin (lett)

Finsprøytingssystemene (ekspert)

Hjelpemidler:

 • Treborsett
 • Forsenker
 • Slipepapir, grovhet 240, 220, 180 og 150
 • Målestokk, myk blyant, viskelær, blyantspisser
 • Maskeringsfolie eller aviser
 • Planker
 • Munnbind, vernebriller og hansker

Nødvendige materialer:

 • Fiberplate (MDF) med middels tetthet
 • Filtgitter
 • Forsenkede skruer
 • Lakk

 

Nr.AntallBetegnelseLengdeBreddeTykkelseMateriale

0

2

Hylleplater

400 mm

400 mm

19 mm

MDF

1

2

Sider

362 mm

400 mm

19 mm

MDF

2

1

Bakvegg

362 mm

362 mm

19 mm

MDF

3

4

Filtgitter

       

4

ca. 24

Forsenkede skruer, 4 x 35 mm

       

5

ca. 1,5 l

Lakk + 10 % vann eller nitrotynner

       

6

ca. 1,5 l

Grunningsfyller + vann eller nitrotynner etter produsentens anvisninger

       
1

Forboring av deler til sammenskruingen

 

Hyllebokser med systemHyllebokser med system

 

For at fiberplatene (MDF) på sidene og bakveggen ikke skal sprekke under sammenskruing, anbefaler vi at du forborer skruehullene. Merk først boreposisjonene på over-/bunnplaten.

Sett deretter en side på over-/bunnplaten slik de senere skal skrus sammen. de to platene skal danne en rett vinkel. Merk kanten av siden på den innvendige flaten av over-/bunnplaten. Tegn også inn kantene på bakveggen på over-/bunnplaten, samt sidene.

Tegn inn plasseringen av de tre borehullene en halv platetykkelse (= 9,5 mm) fra ytterkantene : Ett i midten, de andre ca. 40 mm fra den smale siden av platen. Forbor hullene med bormaskin og 4,5 mm trebor. Senk disse så dypt på utsiden at skruehodene ikke stikker ut.

Gjennom disse borehullene forborer du kantene etter overflatebehandlingen. Mer om dette senere.

2

Overflatebehandling

Slip først kantene på alle delene med slipepapir 150 i en 45 graders vinkel slik at det oppstår en liten fas. Flatene sliper du med slipemaskin og slipepapir, korning 150–180.

Gjør deg først kjent med bearbeidings- og sikkerhetstipsene fra produsenten. Arbeidsflaten må maskeres omhyggelig med folie eller gamle aviser. Vi anbefaler også munnbind, vernebriller og hansker. Nå påfører du grunningsfylleren med rulle eller sprøytepistol og lar den tørke godt.

 

MDF-TIPS

MDF har sterkt sugende overflater. Denne bør grunnes med en forlakk. Spesielt kantene er det viktig å vie ekstra oppmerksomhet – rettere sagt: flere lag. Du kan unngå overdreven fylling (det kaller man blokkering av sugende flater med en seigtflytende lakk som fyller ut ujevnheter, riper og porer på platene), ved å bruke MDF med grunningsfolie. Dette gir et perfekt malingsresultat uten påføring av fyller, i alle fall på flatene. Finslip de ferdiggrunnede flatene og kantene, øk korningen på slipepapiret fra 180 via 220 til 240.

 

3

Lakkering av platene

 

Hyllebokser med systemHyllebokser med system

 

Lakk finnes i mange varianter og prisklasser. Hvilken lakk du skal velge, avhenger av hvordan den bearbeides, hva slags teknisk utstyr du har hjemme og hvilke krav du stiller til overflatens kvalitet og holdbarhet. Søk råd hos en faghandel, og prøv først lakken på et prøvestykke.

Bedre kvalitet har f.eks. polyuretanlakk, en fargelakk som består av to komponenter og som påføres med sprøytepistol. Du blander da fargelakk og herdemiddel iht. informasjon fra produsenten og fyller blandingen på sprøytepistolen.

De innvendige flatene har en annen farge enn de utvendige. Vi anbefaler derfor at de innvendige flatene lakkeres først:

Legg platen på to treklosser slik at den nesten svever. Da er det lettere å lakkere kantene senere.

Juster sprøytestrålen i dysen mot en prøveplate, og juster malingsmengden med reguleringshjulet. Still inn lakkstrålen horisontalt eller vertikalt avhengig av sprøyteretningen på flater og kjegleformet på kanter.

Sprøyt lakken i jevne, parallelle baner som overlapper hverandre med cirka fire centimeter. Legg delene forsiktig til side til flatene har tørket helt.

Deretter lakkerer du de utvendige flatene og kantene. Begynn med de siste. Da må du holde pistolen i riktig vinkel slik at selv om kantene dekkes med lakk, forblir den allerede lakkerte undersiden tørr. For å være på den sikre siden kan du også først tørke undersiden til klebefri tilstand. Endre straks innstillingen på dysen på sprøytepistolen, og arbeid uten stans videre på ytterflaten.

4

Sette sammen skrogdelene

 

Hyllebokser med systemHyllebokser med systemHyllebokser med systemHyllebokser med system

 

Skru sammen en over-/bunnplate, en side og en vinkel med en batteridrevet skrumaskin og forsenkede skruer 4 x 35 mm i en vinkel. Obs! Nå er det viktig at du forborer med 3,5 mm gjennom de hullene du boret allerede under punkt 1 – i hvert fall før sammenskruing i kanten av delen som skal skrus sammen. Ellers risikerer du at fiberplaten (MDF) sprekker.

Føy begge vinklene sammen med skroget. Deretter snur du den med de bakre kantene over den ferdiglakkerte bakveggen som ligger flatt på arbeidsflaten. Til slutt skrur du rammen og bakveggen sammen.

 

TIPS FOR SKRUING AV TO TREDELER

Bor den delen som først skrus gjennom alltid 0,5 til 1 mm større enn skruediameteren; hullet skal være så dypt at skruehodet forsvinner helt. Forhåndsbor alltid hullet i den delen det bores i sist med 1 mm mindre diameter enn skruediameteren. Dermed kan skruegjengene fortsatt festes godt.

 

5

Påliming av møbeldempere

For å løfte opp bunnen fra gulvet bør du – avhengig av gulvbelegget – sette på dempere av filt eller plast noen millimeter inn fra skroghjørnene.

6

Ferdig!

 

Hyllebokser med system

 Kilder, House of Bosch, Bosch.no


Juridisk informasjon

Bosch tar ikke ansvar for at de aktuelle veiledningene er fullstendige eller riktige. Bosch viser dessuten til at bruk av disse veiledningene skjer på egen risiko. Foreta alle nødvendige tiltak for din egen sikkerhets skyld.


 

Anmeldelser