Hvordan bygge sittebenk

Sittebenk i eik

Stabil benk med tidløs eleganse: Med en slik sittebenk i eik kommer det selvbygde eikebordet ditt virkelig til sin rett.

 

Innledning

Klassisk, tidløst vakker og et skikkelig blikkfang: Denne sittebenken i eik har plass til to til tre personer. Og skulle gjestene komme til å krangle om hvem som skal sitte på den edle benken, kan du gjøre kort prosess – bygg en benk til.

Benken er stabil også uten kompliserte sargforbindelser – takket være beslagene som holder sammen både bein, seteplaten og sargen med skruer. Forresten: Vi har også byggebeskrivelse for et spisebord som passer til.

Følgende byggebeskrivelse gjelder plater av eik limtre med en tykkelse på 27 mm samt de beskrevne beslagene. Ønsker du å bruke andre materialer, tykkelser eller beslag, må du tilpasse stykklisten tilsvarende.

La helst byggvarehuset eller en møbelsnekker skjære til de nødvendige delene.

 

Nødvendig elektroverktøy:

Eksternsliper (universal)

Batteridrevne bor/skrumaskiner (ekspert)

Batteridrevet skrumaskin (lett)

Overfres (ekspert)

Eventuelt stikksag (universal)

Finsprøytesystem (ekspert)

Hjelpemidler:

 • Treborsett
 • Slipepapir, grovhet 120–240, svamp
 • Kluter, børste
 • Målestokk, myk blyant, viskelær, blyantspisser
 • Resteplate 600 x 600 mm (f.eks. MDF)
 • Stoffkluter
 • Trelim, tvinger

Nødvendige materialer:

 • Limtreplate, eik
 • Heltre, gran
 • Gulvbraketter
 • Stolvinkel
 • Hengsler, grunnplater, skuffeknotter
 • Forsenkede skruer
 • Trevoks

 

Nr.AntallBetegnelseLengdeBreddeTykkelseMateriale

0

1

Seteplate

1400 mm

400 mm

27 mm

Limtre, eik

1

8

Beinplater, brede

423 mm

100 mm

27 mm

Limtre, eik

2

8

Beinplater, smale

423 mm

46 mm

27 mm

Limtre, eik

3

16

Forbindelsesfjærer

423 mm

20 mm

4 mm

MDF

4

2

Sarger, lange

1200 mm

60 mm

27 mm

Limtre, eik

5

2

Sarger, korte

200 mm

60 mm

27 mm

Limtre, eik

6

4

Beslag

125 mm

125 mm

   

7

ca. 48

Skruer med rundt hode, 4 x 20 mm

       
1

Lime sammen benene

 

Sittebenk i eikSittebenk i eikSittebenk i eikSittebenk i eikSittebenk i eik

 

Hvert av bordbenene består av to brede og to smale plater som limes sammen ved hjelp av not og fjær. Notene freses 15 mm fra de langsgående kantene på innsiden av de brede beinplatene og 15 mm fra ytterkanten på endeflatene på de smale beinplatene (se skisse).

Fres notene slik at de passer til fjærene, 4 mm brede og 11 mm dype. Fest platen med tvinger når du skal frese noter. Bruk trebiter som underlag for å unngå skjemmende merker på arbeidsemnet.

Still inn overfresen med 4 mm notfres på fresedybde 11 mm og fres notene med 15 mm avstand til ytterkanten ved hjelp av parallellanlegg. Gjør det samme på alle beinplatene.

Det kan være vanskelig å få skåret til de smale fjærene hos forhandleren. I så fall ordner du det hjemme med stikksagen. Det er svært viktig at kuttene blir helt rette. Fjærene (som ikke vil være synlige) gjør det enklere å lime sammen delene og gir større limflater.

Først limer du fjærene fast til de brede beinplatene. Ha på trelim på den ene siden og stikk fjærene inn i notene.

Påfør deretter trelim på endekantene og på notene på de smale beinplatene. Sett de smale beinplatene sammen med fjærene på de brede beinplatene. Legg sammenføyningene i press med tvinger til limet har tørket. Fjern straks lim som pipler ut med en fuktig klut. Gjør det samme med de andre beina

2

Sette sammen bein, sarger og seteplate

 

Sittebenk i eikSittebenk i eikSittebenk i eik

 

De horisontale forbindelsesplatene som går under seteplaten og mellom beina kalles sarger. De stiver av konstruksjonen. På denne benken sørger et spesielt beslag for at sargene er stabilt festet til beina og benkeplaten.

Skru først beslagene godt fast oppe på innsiden av bordbenene. Bruk batteridrevet skrumaskin og rundhodede skruer 4 x 20 mm. Pass på at alle beina festes riktig vei, dvs. med de brede beinplatene mot langsiden av benkeplaten.

Skru deretter benene og sargene sammen med beslagene slik at det dannes en ramme. Bruk batteridrevet skrumaskin og rundhodede skruer 4 x 20 mm.

Legg seteplaten med oversiden ned på et rent, glatt underlag. Posisjoner rammen – med benene pekende oppover – på platen slik at benene flukter med hjørnene. Monter nå rammen under seteplaten med batteridrevet skrumaskin og rundhodede skruer 4 x 20 mm.

 

TIPS

Eiketre er veldig hardt. Det anbefales derfor å forbore hull som er 1 mm mindre enn skruediameteren, før beslagene skrus fast.

 

3

Slipe treoverflaten

 

Sittebenk i eik

 

For at overflatene på seteplaten, sargene og beina skal bli penest mulig, bør du bearbeide disse før du setter sammen møbelet.

Slip først alle kanter med slipepapir 120 eller 180 i 45 graders vinkel slik at det oppstår en liten fas. Slip de synlige flatene med slipemaskinen i åreretningen. Bruk først grovt (120, 180), og deretter finere (inntil 240) slipepapir.

Deretter fuktes/gnis flatene med en svamp. Når treet tørker, reiser det seg enkelte løse trefibre. Disse fjerner du varsomt med slipepapir 180. Deretter er treet klart for overflatebehandling. Tips: Pass på at slipepapiret ikke er for sløvt. Trefibrene skal skjæres av og ikke bare trykkes ned.

4

Vokse overflaten

 

Sittebenk i eik

 

Les først tipsene fra voksprodusenten angående bearbeidelse og sikkerhet nøye. Arbeid i et godt ventilert rom der du ikke røyker, spiser eller drikker.

Påfør rikelig med trevoks med et finsprøytesystem. Tørk av overflødig voks med en klut. Se tørketidene som er angitt fra voksprodusenten.

Vil du påføre et ekstra lag voks, bør du utføre en mellomsliping med slipepapir 240. Slip også denne gangen kun i treets lengderetning. Gjenta påføringen som beskrevet i forrige avsnitt. Når voksen er tørr, behandler du flaten med en myk børste til overflaten skinner.

 

SIKKERHETSANVISNING

Etter påføring skal vokskluten brettes ut og tørke på et godt ventilert sted. Dersom den ligger sammenkrøllet og tørker, kan den selvantenne!

 

5

Ferdig!

 

Sittebenk i eik

 


Kilde, House of Bosch, Bosch.no


Juridisk informasjon

Bosch tar ikke ansvar for at de aktuelle veiledningene er fullstendige eller riktige. Bosch viser dessuten til at bruk av disse veiledningene skjer på egen risiko. Foreta alle nødvendige tiltak for din egen sikkerhets skyld.


Anmeldelser