Hvordan bygge skrivebord til barnerommet.


 

Innledning

Vi er sikre på følgende: Dette skrivebordet bidrar til å skape de rette omgivelsene. Vi foreslår at du dekorerer skrivebordet med eventyrdekor eller safaridekor. Du kan selvfølgelig også dekorere skrivebordet etter eget ønske – eller slik barna vil ha det.

Bordplaten hviler på de to benplatene og er skrudd fast i disse med aluminiumsvinkler. Bakveggen er ikke bare til dekorasjon, men bidrar også til å stive av konstruksjonen.

Følgende byggebeskrivelse gjelder fiberplate (MDF) med medium tetthet og en tykkelse på 19 mm. Ønsker du å bruke andre materialer eller tykkelser, må du tilpasse stykklisten tilsvarende.

La byggvarehuset eller en møbelsnekker skjære til de nødvendige platene.

 

Nødvendig elektroverktøy:

Stikksag (lett)

Universalsliper (lett)

Batteridrevne bor-/skrumaskiner (ekspert)

Batteridrevet skrumaskin (lett)

Finsprøytesystem (ekspert)

 

Hjelpemidler:

 • Treborsett
 • Forsenker
 • Trefil
 • Slipepapir, grovhet 120–240
 • Målestokk, myk blyant, viskelær, blyantspisser
 • Arbeidsbukker
 • Tresparkel eller kitt
 • Grunningsfyller

Nødvendige materialer:

 • Fiberplate (MDF) med middels tetthet
 • Vinkelskinner
 • Skruer med rundt hode, forsenkede skruer
 • Lakk

 

Nr.AntallBetegnelseLengdeBreddeTykkelseMateriale

0

1

Bordplate

1100 mm

531 mm

19 mm

MDF

1

2

Beinplater

531 mm

531 mm

19 mm

MDF

2

1

Bakvegg

1100 mm

500 mm

19 mm

MDF

3

2

Vinkelskinner

500 mm

 

2 mm

 

4

ca. 10

Skruer med rundt hode, 4 x 17 mm

       

5

ca. 12

Forsenkede skruer, 4 x 40 mm

       

 


1. Klargjøre og montere forbindelsesvinkler

 

Skrivebord til barnSkrivebord til barn

 

Aluminiumsvinklene du skal sette sammen platene med, er en standardtype som fås i byggvarehus. Du kan tilpasse lengden på disse med stikksag eller sirkelsag. Still inn turtallet eller slagtallet på nederste trinn. Bruk vernebriller ved kapping for å beskytte øynene mot flygende metallspon. Sagbladet bør ikke brukes til tre etter at du har kappet aluminium med det.

Hullene i vinklene lager du med bormaskin og 4 mm universalbor. Forsenk hullene på innsiden av vinkelen med den samme forsenkeren som du bruker på treverk.

Legg en side på ytterflaten og plasser vinkelen slik at den flukter med overkanten. Skru det fast med batteridrevet skrumaskin og skruer 4 x 17 mm. Gjør det samme med den andre benplaten.


2. Sette sammen benplater og bordplate

 

Skrivebord til barn

 

Plasser en av benplatene med påskrudd vinkel på fremkanten på arbeidsbordet. Legg bordplaten med den riktige sidekanten oppå benplaten. Monter benplaten med batteridrevet skrumaskin og skruer 4 x 17 mm. Når du har festet den andre benplaten på samme måte, er det bare bakveggen som mangler, før bordet er ferdig. Bordet er ikke sidestabilt ennå.


3. Skjære til og montere bakvegg

 

Skrivebord til barnSkrivebord til barn

 

Tegn på spissene på overkanten av bakveggplaten med blyant. Målene finner du på tegningen. Skjær til mønsteret med stikksagen, forsøk å sage på oversiden av blyantstreken. Jo mer presist du sager i forhold til streken, desto mindre arbeid får du med å jevne til kanten med trefil og slipepapir etterpå.

Legg bakveggen med baksiden ned på arbeidsbordet og plasser bordet oppå med baksiden mot bakveggen. Nøyaktig plassering finner du på tegningen.

Tegn omrisset av benplatene og bordplaten på bakveggen med blyant. Ta vekk bordet igjen og forhåndsbor skruehullene. Bor midt i omrisset. Glem ikke å forsenke hullene på baksiden av bakveggen!

Legg bordet med fremsiden ned på arbeidsbukkene og plasser bakveggen oppå. Monter bakveggen på bordet med batteridrevet skrumaskin og skruer 4 x 40 mm.

 

TIPS FOR SKRUING AV TO TREDELER

Forhåndsbor den første delen det skal skrus i med 0,5 til 1 mm større diameter enn skruediameteren. Hullet for skruehodet bør forsenkes. Forhåndsbor alltid hullet i den delen det bores i sist med 1 mm mindre diameter enn skruediameteren.

 


4. Forberede overflater

 

 Skrivebord til barnSkrivebord til barn

 

For å få så fine overflater som mulig, bør du behandle dem før du setter sammen møbelet.

Sparkle først igjen alle skruehullene i MDF-flatene som blir synlige, med tresparkel eller kitt. Etter at det er tørt (se informasjon fra produsenten!), sliper du ned områdene med slipepapir 120.

Slip først kantene på alle MDF-delene med slipepapir 120 i en 45 graders vinkel slik at det oppstår en liten fas. MDF-flatene sliper du med slipemaskin og slipepapir, kornstørrelse 120–180.


5. Overflatebehandling

 

Skrivebord til barn

 

Les først tipsene fra produsenten angående bearbeidelse og sikkerhet nøye. Arbeid i et godt ventilert rom der du ikke røyker, spiser eller drikker.

Påfør grunningsfylleren med en rulle eller eventuelt med et fargesprøytesystem. La det tørke godt.

Hvis du vil påføre et annet materiale med finsprøytesystemet i neste trinn, bør fargebeholderen skiftes.

 

MDF-TIPS

MDF har sterkt sugende overflater. Spesielt kantene er det viktig å vie ekstra oppmerksomhet – rettere sagt: flere lag. Ved å bruke MDF med grunningsfolie, slipper du å påføre fyller (som tetter igjen sugende flater). Dette gir et perfekt malingsresultat uten påføring av fyller, i alle fall på flatene. Finslip de ferdiggrunnede flatene og kantene, øk korningen på slipepapiret fra 120 via 180 til 240.

 


6. Lakkere synlige flater

 

Skrivebord til barn

 

Fyll lakk inn i fargebeholderen og tynn eventuelt ut med litt vann. Juster sprøytestrålen i dysen mot en prøveplate, og juster malingsmengden med reguleringshjulet. Lakkstrålen kan stilles inn horisontalt eller vertikalt for flater og i kjegleform for kanter. Lakker helst de innvendige kantene først, deretter de utvendige kantene og til slutt flatene. Flatene skal lakkeres i jevne, parallelle baner.

 

LAKKERINGSTIPS

Lakk finnes i mange varianter og prisklasser. Avgjørende for hvilken type du bør velge, er bearbeidbarhet, ditt tekniske utstyr hjemme, krav til kvalitet og overflatens holdbarhet. Be om råd i faghandelen. Og hvis du ikke har noe særlig erfaring med lakkering, anbefaler vi at du øver litt på en testplate. Det raskeste og beste resultatet oppnår du med akryllakk. Disse vannfortynnbare lakkene påføres ekstra enkelt og raskt med et finsprøytesystem. Jobben går raskere og det er lettest å få et godt resultat med akryllakk. Den er vannfortynnbar og påføres enkelt og raskt med et finsprøytesystem.

 


7. Ferdig!

 

Skrivebord til barn

 


Kilder, House of Bosch, Bosch.noJuridisk informasjon

Bosch tar ikke ansvar for at de aktuelle veiledningene er fullstendige eller riktige. Bosch viser dessuten til at bruk av disse veiledningene skjer på egen risiko. Foreta alle nødvendige tiltak for din egen sikkerhets skyld.