Støyskader

Denne artikkelen/innholdet er laget av vår samarbeidspartner Skydda Norge

Fysiologi

Hørselen er et komplisert apparat som må beskyttes mot støy og andre uønskede lyder. I det indre øret finnes sneglehuset, som er stort som en ert, hvor det sitter små hårceller. Det er disse små cellene som formidler lydbølgene til hjernen via hørselnerven. Hjernen omdanner signalene til lyd vi kan høre. Hver celle representerer en tone eller en bølgelengde. Man trenger alle cellene for å høre godt. Tenk på et piano. Hvis det mangler tangenter, blir ikke musikken like fin. Støy ødelegger hørselcellene, og det blir ikke laget nye. Hvis man mister hørselceller, er de borte for alltid. Da først oppdager man at man ikke hører like godt lenger.

 

Konsekvenser

Støy skader ikke bare hørselen. Man kan rammes av stressymptomer, for høyt blodtrykk, ha problemer med å sove, problemer med å delta i samtaler med mer. Hørselskader kommer sjelden akutt. Det er tiden man utsettes for støy, som fører til hørseltap. Hvis man har fått en hørselskade, er det viktig å beskytte de gjenværende hørselcellene.

 

Hva forårsaker støy i arbeidsmiljøet?

Maskiner, verktøy, kjøretøy med mer kan forårsake støy. Man skal først og fremst bekjempe støyen ved kilden. Bruk andre verktøy eller arbeidsmetoder som gir mindre støy. Man kan forsøke å isolere det som skaper støy ved hjelp av innbygging og liknende.

 

Bruk

Hvis man ikke kan eliminere støyen, må man bruke egnet hørselvern. I tillegg til å bruke riktig beskyttelse, må det brukes på riktig måte. Hvis man bruker ørepropper, må hele proppen skyves inn i øregangen for å gi maksimal beskyttelse. Det er også viktig med riktig størrelse. Man må alltid bruke hørselvern i støyende miljøer. Hvis man ikke bruker det selv i korte perioder, kan man bli rammet av hørselskade. Det tar bare litt lenger tid. Selv med kun 5 minutter "slurv" i løpet av dagen minsker hørselvernets effekt merkbart. 

 

Sortiment

Hørselvernet må dempe støyen til et nivå hvor man fortsatt kan oppfatte samtaler eller varselsignaler. Det er minst like viktig at man velger et hørselvern som ikke demper for mye. Vi har et bredt sortiment innen hørselvern for å kunne dekke de fleste behov. Sortimentet består av mange forskjellige typer hørselvern med forskjellig demping, innebygget elektronikk eller passive hørselvern som demper kun støy.

 

Denne artikkelen ble først publisert av Skydda Norge