Synlighet

Denne artikkelen/innholdet er laget av vår samarbeidspartner Skydda Norge

Risikoer i arbeidsmiljøet

I mange arbeidsmiljøer kan det være livsviktig å være synlig. Mange arbeider i miljøer hvor det er mye trafikk og kanskje dårlig lys, og da blir risikoen for ulykker stor. For å minske risikoen er det viktig å være godt synlig, på så lang avstand som mulig.

 

Hvordan du skal beskytte deg ved å være synlig, reguleres av lover og direktiver. Kort oppsummert handler det om å kle seg i farger som er godt synlige, fluoriserende, og som har refleks på riktige steder. Det er også viktig at klærne er rene og hele slik at synligheten ikke blir ødelagt av smuss.

 

Konsekvenser

Bortsett fra at det kan oppstå ulykker hvis man ikke er riktig kledd, kan man også risikere å bli stengt ute fra en arbeidsplass. Arbeidsmiljøloven kontrollerer at det iverksettes egnede tiltak på arbeidsplasser som krever varselklær.

 

Hva forårsaker ulykker?

De vanligste risikomiljøene er arbeid på og rundt veier, lager og arbeid i mørket. I mørket mister de fluoriserende fargene synligheten, og derfor er det veldig viktig at plaggene også har refleks. Refleks på beina gjør at man blir synlig på lang avstand.

 

Sortiment

Kravene i standarden NS-EN 20471 samt NS-EN 471 bestemmer hvilken design og materialkvalitet som plaggene skal ha. Det finnes tre godkjente varselfarger: Gul, orange og rød. Et varselplagg må ha en bestemt overflate med fluoriserende og reflekterende materiale for å oppnå høy synlighet. Jo større overflate, desto høyere synlighetsklasse oppnår plagget. Klasse 3 er den høyeste verdien.

 

Denne artikkelen ble først publisert av Skydda Norge