Hvilken sag til hvilken jobb?

Det finnes et utall forskjellige sager og sagtyper på markedet - men hvilke trenger egentlig DU?

 I dag skal vi hjelpe deg å velge riktig sag. Vi kommer til å gå gjennom noen forskjellige typer og merker, og vise deg hva slags maskiner vi anbefaler til hvilke jobber.

I tillegg til en borskrutrekker er sagen ett av snekkerens viktigst redskap. Men hvilke skal du velge?

De vanligste sagtypene i tillegg til kapp og gjærsag er håndsirkelsag, bajonettsag og stikksag. Disse er alle veldig gode sager – ,en har veldig forskjellig bruksområder.

Håndsirkelsagen kalles av mange for snekkerens beste venn – den anvendelig til det meste. Den gir lange, rette, kutt i plater og bord og noen modeller kan brukes med skinnesystem for å sikre ekstra nøyaktige kutt. Alle de største merkene har sine egne håndsirkelsager, og her er det smak og behag. MEN dersom du skal bruke den mye vil vi anbefale deg å velge en versjon med ledning.

Håndsirkelsager med batteridrift fungerer veldig godt til småjobber, men skal du i gang med større prosjekt med mye saging er fortsatt sirkelsager med ledning å foretrekke.

En annen sag som er veldig anvendelig er bajonettsagen. Dette er et skikkelig effektivt grovverktøy. Med det riktige sagbladet kan du med denne bruke denne sagen til alt fra riving til kutting av lecablokker eller slakting etter jakta. Sagen er effektiv og enkel å bruke – men gir ikke noen nøyaktige kutt.

Den siste sagtypen vi skal se på her er stikksagen. Denne passer veldig bra for deg som skal skjære ut profiler, eller skal skjære ut hull i plater. Her kan du enkelt skjære ut avanserte kurver – akkurat slik du ønsker deg. Sagene er lette å styre, og gir deg nøyaktige kutt. Det kan være fornuftig å se etter modeller med lys og blåsing slik at du har god kontroll på hvor du sager.

 

Generelt sett når du skal velge sag vil vi anbefale deg å kjøpe en sag fra en kvalitetsleverandør. Det vil sikre deg presise kutt, akkurat der du ønsker. Det er lite som er mer irriterende enn unøyaktigheter på sluttresultatet på grunn av feil med redskapen…

Noen populære sager