Hvordan bygge arbeidsbord.

Nonchalant arbeidsbord 
Nonchalant arbeidsbord.

Hvem trenger et stort skrivebord med store skuffer og oppbevaringsflater nå for tiden? Det er mye bedre med et skatoll.

 
 

Innledning

Store skuffer og flater er avleggs – i disse tider blir alt stadig mer kompakt. Dette arbeidsbordet har nok plass til laptop og notatblokk. Og det holder lenge når du vil at arbeidsrommet skal gi et stilig inntrykk.

Det som er interessant er det innvendige: To mellomvegger som går på langs av arbeidsflaten, danner en ledningskanal med løst deksel. Hulrommet mellom dekkplaten og bordplaten brukes til et diskret veggfeste.

Sammenføyningene med lim som vises her, krever noe erfaring. Det er enklere å skru delene sammen, men skruene vil bli synlige fra utsiden.

Følgende byggebeskrivelse gjelder limtreplater av bøk med en tykkelse på 20 mm. Ønsker du å bruke andre materialer eller tykkelser, må du tilpasse stykklisten tilsvarende.

La byggvarehuset eller en møbelsnekker skjære til de nødvendige platene.

 

Nødvendig elektroverktøy:

 Bordsirkelsag (ekspert)

Universalsliper (lett)

Slagbormaskin (universal)

Batteridrevne bor/skrumaskiner (ekspert)

Stikksag (ekspert)

Finsprøytesystem (ekspert)

 

Hjelpemidler:

 • Treborsett
 • 25 mm senterbor
 • 68 mm hullsag
 • Forsenker
 • 8 mm treplugger
 • Trelim, stoffkluter, svamp
 • Slipepapir, grovhet 120–240, svamp
 • Målestokk, myk blyant, viskelær, blyantspisser
 • Beis, finsprøytesystem eller stoffballer
 • Arbeidsbukker

Nødvendige materialer:

 • Limtreplate, bøk
 • Forsenkede skruer
 • Beis og lakk

 

Nr.AntallBetegnelseLengdeBreddeTykkelseMateriale

0

1

Arbeidsplate

800 mm

600 mm

20 mm

Limtre, bøk

1

2

Sider

350 mm

100 mm

20 mm

Limtre, bøk

2

2

Mellomvegger

760 mm

80 mm

20 mm

Limtre, bøk

3

1

Dekkplate foran

760 mm

120 mm

20 mm

Limtre, bøk

4

1

Dekkplate bak

760 mm

40 mm

20 mm

Limtre, bøk

5

2

Hengelister

750 mm

35 mm

20 mm

Limtre, bøk

6

1

Deksel

755 mm

145 mm

20 mm

Limtre, bøk

7

2

Deksellister

760 mm

40 mm

8 mm

Limtre, bøk

8

2

Bein

955 mm

80 mm

20 mm

Limtre, bøk

9

6

Forsenkede skruer, 3 x 17 mm

       

10

ca. 11

Forsenkede skruer, 4 x 50 mm

       

11

ca. 12

Forsenkede skruer, 4 x 35 mm

   

 

1

Bore plugghull i mellomveggene og dekkplatene

 

Nonchalant arbeidsbordNonchalant arbeidsbord

 

Still mellomveggene og dekkplatene i vinkel slik de skal limes sammen senere: mellomvegger under dekkplate. Tegn på trekantsymboler som markerer delenes posisjoner med blyant, slik at du hele tiden vet hvor de enkelte delene hører hjemme.

Ved liming av hjørneforbindelser og T-forbindelser anbefales det på det sterkeste å bruke boresjablon og markeringsspiss, såkalt pluggmarkør. Med måling og tegning blir ikke plasseringen av plugghullene nøyaktig nok til at plugghullene flukter nøyaktig med hverandre!

Bor tre plugghull i endekantene på hver av mellomveggene med bormaskin og 8 mm trebor. Plugghullenes posisjoner skal overføres til undersiden av dekkplatene ved hjelp av pluggmarkører. Når du borer plugghullene på flatene må du sette sentreringsspissen på boret på dette merket.

En boresjablon er til hjelp ved boring. Den festes til emnet med en skrumekanisme. Den fører boret loddrett inn i treet ved hjelp av en metallmansjett. Dersom du ikke bruker boresjablon, borer du først hullene i endekantene. Der er sjansen størst for at boret borer skjevt, at det altså ikke går nøyaktig loddrett inn i treet. Når du borer i flaten, er sjansen mindre, da du her borer på tvers av åreretningen.

En pluggmarkør er en metallstift med en markeringsspiss. Denne stikker du inn i endekantens borehull, der du vil overføre posisjonene. Trykk det forhåndsborede arbeidsemnet mot flaten på motstykket. Det skal ligge nøyaktig kant i kant.

 

TIPS OM PLUGGER:

Bor hull i begge delene som skal settes sammen. Bruk trebor med diameter som tilsvarer pluggen. Begge boredybdene skal til sammen utgjøre plugglengden pluss 2 mm. Det beste er å bruke et bor med sentreringsspiss og dybdestopp. Dybdestopp er en stoppring med gjengestift som festes på boret i ønsket boredybde. På flater skal du aldri bore dypere enn to tredjedeler av materialtykkelsen! Det er mer praktisk å bruke flatplugger enn treplugger som er beskrevet her. De består hovedsakelig av presset tremel, sveller når de limes til de spesialfreste slissene og gjør dermed sammenføyningene svært sterke. Ulempen for deg som bare snekrer møbler iblant: Du trenger en flatpluggfres, et elektroverktøy som er spesialutviklet for dette systemet.

 

2

Lime sammen mellomvegger og dekkplater i vinkel

 

Nonchalant arbeidsbord

 

Påfør lim i plugghullen og på limflatene på mellomveggene og sett inn trepluggene. Ha også litt lim i hullene på dekkplaten og sett delene sammen til vinkler. Press delene sammen med tvinger.

 

VIKTIG

Press alle limforbindelser sammen med tvinger inntil limet er tørt. Se opplysninger fra produsenten. Bruk trebiter som underlag under tvingene. Dette fordeler trykket og du unngår skjemmende merker på arbeidsemnet. Fjern straks lim som pipler ut med en fuktig klut.

 

3

Montere deksellister

Dekselet til ledningskanalen ligger løst oppå smale lister som monteres på innsiden av mellomveggene. Dermed danner dekselet sammen med dekkplaten en praktisk oppbevaringsflate når det er lukket.

Forhåndsbor tre hull til hver av listene. Forsenk hullene fra den siden som peker inn mot ledningene. Rett til listene på vinklene som vist på tegningen og monter dem med batteridrevet skrumaskin og skruer 3 x 16 mm.

 

TIPS FOR SKRUING AV TO TREDELER

Forhåndsbor den første delen det skal skrus i med 0,5 til 1 mm større diameter enn skruediameteren. Hullet for skruehodet bør forsenkes. Forhåndsbor alltid hullet i den delen det bores i sist med 1 mm mindre diameter enn skruediameteren.

 

4

Bore plugghull i vinkler og sider

 

Nonchalant arbeidsbord

 

Plasser de sammenlimte vinklene av mellomvegger og dekkplater og begge sidene av skroget – dekkplaten pekende nedover – på arbeidsbordet på samme måte som de senere skal settes sammen. Merk delene med trekantsymbol slik at har oversikt over hvor de enkelte delene hører hjemme.

Gjør det samme som i arbeidstrinn en: Bor plugghullene i kantene på vinkelen, stikk inn pluggsjabloner og overfør borehullenes posisjoner til sidene. Bruk dybdeanlegg når du borer hullene, som beskrevet ovenfor.

5

Lime vinkler og sider til skroget

 

Nonchalant arbeidsbord

 

Ved liming av skroget gjør du som beskrevet i arbeidstrinn to. Når du limer er det viktig å legge de limte delene i press mellom tvinger til limet har tørket. Kontroller med vinkeljern eller geometritrekant om alt er i rett vinkel. Korriger eventuelt tvingene hvis det er noe som er skjevt.

6

Skjære ut åpning til ledninger i bordplaten

 

Nonchalant arbeidsbord

 

For at ledninger og kontakter skal komme inn i ledningskanalen mellom mellomveggene, må det lages en åpning på minst 45 mm i bunnen av kanalen og i bordplaten. Plasser denne åpningen lengst mulig til siden og nær veggen, men selvfølgelig foran siden og den bakre mellomveggen.

7

Skru sammen skrog og bordplate

 

Nonchalant arbeidsbord

 

Legg bordplaten med den pene siden opp på arbeidsbukkene og sett skroget oppå. Merk av omrisset av sidene og mellomveggene med blyant på platen. Midt i disse omrissene merker du av tre hullposisjoner til å skru bordplaten fast i sidene og to hullposisjoner til å skru platen fast i mellomveggene.

Bor hullene i bordplaten med bormaskin og 4 mm trebor. Forsenk hullene fra undersiden. Legg skroget med dekkplaten ned på bukkene og plasser bordplaten oppå med undersiden opp. Nå kan du enkelt montere bordplaten med batteridrevet skrumaskin og skruer 4 x 50 mm. Se tipsene om sammenskruing av to trebiter i arbeidstrinn tre.

8

Skjære ut åpninger til ledninger i dekselet

 

Nonchalant arbeidsbord

 

Ledningskanalen lukkes med et deksel som ligger mellom dekkplatene og sidene. For å enkelt kunne løfte av dekselet og for å kunne hente opp ledningene på riktig sted, skjærer du ut tre avrundede åpninger i bakkanten på dekselet.

Tegn først disse åpningene med blyant på dekselet etter målene på tegningen. Bor deretter de avrundede endene med 25 mm kvistbor. Disse hullene kan du nå åpne med to kutt med stikksag fra bakkant – dermed er håndtaket og åpningen til ledningen ferdig.

9

Lage hengelister

 

 

Nonchalant arbeidsbord

 

Skjær til begge hengelistene av en 750 mm lang og 70 mm bred plate. Still inn sagbladet på sirkelsagen på 45° og del hengelisteplaten på langs. Den ene hengelisten du har fått nå, festes senere med plugger til veggen med den spisse siden opp. Den andre skrus fast til den bakre mellomveggen på skroget med den spisse siden ned.

Forhåndsbor begge hengelistene med tre hull og forsenk disse på den brede flaten. Fest den ene til skroget med batteridrevet skrumaskin og skruer 4 x 35 mm.

10

Lage beina

 

Nonchalant arbeidsbord

 

Skråskjær benene som opprinnelig er 955 mm lange med hhv. 20° og 70°. Det raskeste er å bruke en kappsag som du enkelt kan stille inn vinkelen på. En stikksag fikser også jobben: Merk av snittlinjene med blyant på treet, fest benplaten med tvinger på arbeidsbordet på en slik måte at endene som skal bearbeides stikker ut på siden. Skjær til den øvre og nedre enden i riktig vinkel.

11

Skru sammen ben og skrog

 

Nonchalant arbeidsbordNonchalant arbeidsbord

 

Plasser skroget med den fastskrudde bordplaten på arbeidsbordet på en slik måte at en av sidene stikker ut over bordkanten. Fest det ene benet til siden med tvinger på samme måte som det skal monteres senere, og merk av plasseringen på siden med blyant. Gjør det samme med den andre siden av skroget.

Forhåndsbor fire ganger per ben i sidene. Forsenk hullene fra innsiden. Fest benene med tvinger, og monter dem fra innsiden ved hjelp av batteridrevet skrumaskin og skruer 4 x 35 mm. Også her bør du se tipsene om sammenskruing av to trebiter i arbeidstrinn tre.

12

Slipe treoverflaten

 

Nonchalant arbeidsbord

 

For å få så fine overflater som mulig, bør du behandle dem før du setter sammen møbelet.

Slip først alle kanter med slipepapir 120 eller 180 i 45 graders vinkel slik at det oppstår en liten fas. Slip de synlige flatene med slipemaskinen i åreretningen. Bruk først grovt (120, 180), og deretter finere (inntil 240) slipepapir.

Deretter fuktes/gnis flatene med en svamp. Når treet tørker, reiser det seg enkelte løse trefibre. Disse fjerner du varsomt med slipepapir 180. Deretter er treet klart for overflatebehandling. Tips: Pass på at slipepapiret ikke er for sløvt. Trefibrene skal skjæres av og ikke bare trykkes ned.

13

Beise overflaten

 

Nonchalant arbeidsbord

 

Beising er en fargebehandling av treoverflater. Beis kan påføres ved hjelp av et finsprøytesystem. Beis beskytter ikke treets overflate. Først når det påføres lakk eller voks på overflaten, er den beskyttet.

Les først tipsene fra produsenten angående bearbeidelse og sikkerhet nøye. Arbeid i et godt ventilert rom der du ikke røyker, spiser eller drikker.

Hvis du vil påføre et annet materiale med finsprøytesystemet i neste trinn, bør fargebeholderen skiftes.

 

TIPS OM BEISING

På loddrette flater bør du alltid beise nedenfra og opp. Da beis er tyntflytende og treoverflaten sterkt sugende, kan beisen ellers renne nedover og lage merker. Disse merkene forblir synlige.

 

14

Lakkere overflater

 

Nonchalant arbeidsbord

 

Fyll lakk inn i fargebeholderen og tynn eventuelt ut med litt vann. Juster sprøytestrålen i dysen mot en prøveplate, og juster malingsmengden med reguleringshjulet. Lakkstrålen kan stilles inn horisontalt eller vertikalt for flater og i kjegleform for kanter.

Påfør først et tynt lag lakk. Begynn med kantene og lakker deretter flatene. Flatene skal lakkeres i jevne, parallelle baner.

På samme måte som når du påfører vann på treet, kan det også her reise seg trefibre. Disse fjerner du varsomt med slipepapir 220 eller 240 etter at lakken er tørr.

Påfør et nytt lag lakk. Bruk samme klarlakk som du brukte til grunning. Du kan nå påføre et litt tykkere lag lakk. Begynn med kantene og lakker deretter flatene i jevne og parallelle baner.

 

LAKKERINGSTIPS

Lakk finnes i mange varianter og prisklasser. Avgjørende for hvilken type du bør velge, er bearbeidbarhet, ditt tekniske utstyr hjemme, krav til kvalitet og overflatens holdbarhet. Be om råd i faghandelen. Og hvis du ikke har noe særlig erfaring med lakkering, anbefaler vi at du øver litt på en testplate. Det raskeste og beste resultatet oppnår du med akryllakk. Disse vannfortynnbare lakkene påføres ekstra enkelt og raskt med et finsprøytesystem.

 

15

Ferdig!

 

Nonchalant arbeidsbord

 


Kilde, House of Bosch, Bosch.no


Juridisk informasjon

Bosch tar ikke ansvar for at de aktuelle veiledningene er fullstendige eller riktige. Bosch viser dessuten til at bruk av disse veiledningene skjer på egen risiko. Foreta alle nødvendige tiltak for din egen sikkerhets skyld.


Anmeldelser