Hvordan bygge en naturlig stol

 Stol
En helt naturlig stol du lager selv.
Et unikt møbel.

Med den spesielle designen gir denne stolen rommet en helt egen atmosfære, og den passer i enhver TV- eller lesekrok.

 

Innledning

Her slapper man av. De som elsker tre og naturmaterialer vil slappe ekstra godt av i denne selvbygde naturstolen. Og hvis du bruker tre fra økologisk skogbruk, blir avslapningen bærekraftig i ordets rette forstand. Med den spesielle designen gir denne naturstolen rommet en helt egen atmosfære, og den passer i enhver TV- eller lesekrok. Men: Først må du bygge den – og det krever visse snekkerferdigheter og øvelse. Hvis du mestrer det, vil du bli belønnet med et unikt og tidløst møbel. 

 

Nødvendig elektroverktøy:

Batteridrevet kombimaskin PSB 18LI-2 Ergonomic fra Bosch (ekspert)

Kapp- og gjæringssag PCM 8 S fra Bosch (ekspert)

Hjelpemidler:

 • Skrutvinger, gradskive
 • Trebor (4 mm) til forboring
 • Trebor (10 mm) med dybdebegrenser/begrensningsring
 • Vinkelmåler (til måling og overføring av vinkler)
 • Pluggmarkør

Nødvendige materialer:

 • Pil* eller pilmatter*
 • Lekter
 • Trelim
 • Rundstokker
 • MDF-plate
 • Trekapp
 • * Føres av forhandlere av naturtre, eventuelt nettbutikker. Hvis du bruker pilmatte, må du fjerne tråden før du går i gang med prosjektet.

 

Nr.AntallBetegnelseLengdeBreddeTykkelseMateriale

0

1 bunt/ 3

1 bunt pil* (lengde ca. 90 cm) eller tre pilmatter* (90 cm x 90 cm)

90 cm

90 cm

 

Piletre

1

5

Lekter (2 til hver sidedel og 1 til hver tverrstang)

250 cm

3,8 cm

3,2 cm

Lære

2

1

Trelim

       

3

3

Rundstokker

1 m

 

1 cm

Treverk

4

1

MDF-plate for avtegning og limehjelp

100 cm

100 cm

   

5

 

Trebiter til limehjelp

     

 

1

Sette på merker og sage til treemner

 

NaturPur-Stuhl

 

Krevende prosjekter som naturstolen krever en god plan: Det første du gjør, er derfor å skrive ut byggetegningen. Overfør deretter skissen til MDF-platen ved hjelp av en gradskive og en blyant. De enkelte delene er merket med numre på byggetegningen, slik at du ser hvor de skal være. Noter disse numrene på MDF-platen også. Det er nødvendig å være svært nøyaktig, ettersom dette arbeidet danner grunnlaget for alle de videre tinnene. Målestokk, vinkel og nummerering må overholdes helt nøyaktig for at resultatet skal bli vellykket.

Nå kapper du de to lektene til den første sidedelen til nødvendig lengde på enkeltdelene. Begynn med den lengste enkeltdelen, staget til stolfoten. Mål opp målet som er angitt på byggetegningen, og kapp i rett vinkel. Deretter fortsetter du hele tiden med stangen som er ett hakk kortere og fortsetter på samme måte helt til reststykket eller den andre lekten er brukt opp og alle enkeltdelene er kappet.

Del deretter en lekte til, som skal brukes til de fire tverrstengene. Se byggetegningen.

Tips: Overfør nummereringen på byggetegningen til enkeltdelene, ca. 2 cm fra kanten, slik at disse ikke blir borte når du sager.

2

Bestemme vinkel

 

NaturPur-Stuhl

 

 

NaturPur-Stuhl

 

Nå må du bestemme riktige vinkler for forbindelses stedene til de enkelte stengene. Nå bruker du vinkelmåleren: Legg den på forbindelsesstedene til de enkeltdelene, og juster i samsvar med den avtegnede vinkelen (se bildet). Når vinkelen er nøyaktig innstilt, strammer du måleren med skruen, slik at innstillingen forskyver seg.

3

Sage til skråkantene

 

NaturPur-Stuhl

 

Nå må du sage til de markerte skråkantene nøyaktig. Kapp- og gjæringssagen PCM 8 S fra Bosch egner seg godt. Den har laser som hjelper deg med å sage nøyaktig. Når alle skråkantene er saget, setter du de ferdige stengene på MDF-platen igjen som vist på byggetegningen.

4

Sage til pluggene

 

NaturPur-Stuhl

 

Det neste du må gjøre, er å sage til pluggene: Sag rundstokkene til en lengde på ca. 5 cm – da er du garantert at forbindelsen blir sterk.

5

Boring av plugghull

 

NaturPur-Stuhl

 

Limtrestykkene du har saget, skal nå bli en sidedel! Forbor to plugghull på hver av forbindelseskantene med et tynt bor, og bor deretter med et 10 mm bor (bruk dybdebegrenser som er stilt inn på ca. 2,8 cm). Dette gjør du spesielt lett med PSB 18 LI-2 Ergonomic fra Bosch. Med dette verktøyet smyger hånden din seg automatisk inn i håndtaket under boringen, slik at kraften overføres optimalt. Det er viktig at du plasserer hullene midt på lekten. Bor også plugghullene for tverrstagene som senere skal forbinde de to sidedelene med hverandre, på stedene som er markert på byggetegningen.

 

6

Lime sammen lektene

 

NaturPur-Stuhl

 

Nå blir det litt komplisert: Lektene må limes sammen helt nøyaktig. Sett sammen de forberedte enkeltdelene ved hjelp av pluggene og litt lim. Tips: Lag en limehjelp som holder alt på plass.

Fjern det overflødige limet, og la sidedelen tørke i ca. to timer. Slip overgangene slik at alt blir jevnt og pent, og brekk av kantene.

Mens den første sidedelen tørker, gjentar du trinn 1 til 7 på den andre sidedelen. For at pluggene for tverrstengene skal være på nøyaktig samme sted, setter du en pluggmarkør på hullene på den første sidedelen og overfører plasseringen til den andre.

7

Sette sammen stolen

 

NaturPur-Stuhl

 

Stolen begynner å ta form. Plasser de fire tverrstengene på det markerte stedene på stolen som beskrevet i byggeanvisningen: to på stolryggen, én på setet og én som stabilisering av foten. Sett på plugger og påfør trelim på dem, og lim sammen med sidedelene. Deretter fikserer du med skrutvinger, og lar limet tørke.

Til slutt fyller du stolrammen med pil, slik at setet og ryggen blir stabile. Kapp eventuelt pilen til nødvendig lengde med PCM 8 S på forhånd.

Tips: Hvis du ønsker å bruke stolen ute, lønner det seg å behandle den med beskyttelseslasur for tre.

Ferdig – nå kan du hente et glass vin og en god bok og lene deg tilbake. Alt er klart for en avslappende kveld. Det eneste som måtte mangle, er en naturstol til.


Kilder, House of Bosch, Bosch.no


Juridisk informasjon

Bosch tar ikke ansvar for at de aktuelle veiledningene er fullstendige eller riktige. Bosch viser dessuten til at bruk av disse veiledningene skjer på egen risiko. Foreta alle nødvendige tiltak for din egen sikkerhets skyld.


Anmeldelser