Hvordan restaurere møbler.

Dette er en guide hvor vi viser deg hvordan du kan restaurere møbler som kanskje har stått ute og blitt nedslitt. Istede for å kaste disse, kan du med denne steg for steg guiden lett restaurere dem. Nedslitt møbler kan være møbler som benker, bord eller stoler. I denne guiden restaurerer vi et utendørs piknikkbord som har stått ute, men denne restaurerings metoden kan bli brukt på flere andre utemøbler av tre.

Dette er verktøyene du trenger for å restaurere.

1. Høytrykksspyler

2. Møbelrenser

3. Skrubbe kost

4. Bomulls fille

5. Trekitt

6. Pussemaskin

7. Slipeskive

8. Møbelolje

9. Børste kost

Du kan også avslutte prosessen med en sprøytepistol.

guide_completed_bench_01.jpg

Beskyttelse.

Det er viktig å ha skikkelig beskyttelse under arbeidet med restaureringen, spesielt under slipingen og sprøytingen.

For nødvendig beskyttelse trenger du,

Øye beskyttelse, støv maske og handsker.

Husk også å ta på gamle klær eller overklær for å unngå at klær du bruker kommer i kontakt med stoffene som blir brukt.

guide_tools_needed_02.jpg

Steg 1

Bruk en høytrykksspyler til å fjerne støv, flekker og puss på overflaten av møbelet. 

Du kan også bruke en møbel spyler og en scrubbe børste for å fjerne tøffe flekker som eventuelt er igjen.

Når du har fått en flekkfri overflate, renser du den med rent vann og deretter tørker du overflaten tørr ved å bruke bomulls filler. Deretter venter du i 24 timer for å la treet tørke. 

Tips,

1. Du burde pusse treverket etter gjort treet vått ved kraft vasking eller rensing. Dette burde du gjøre før du lakkerer.

2. Det er viktig å la treverket tørke før du du pusser det, hvis ikke vil slipestoffet klistre seg og resultatet vil bli ujevnt.

guide_tools_spray_04.jpgguide_tools_brush_05.jpg

Steg 2

Hvis du vil reparere hull og sprekker i møbelet, kan du fylle inn disse med trekitt. Det er viktig at du hvertfall lar trekittet størkne i 10 minutter, før du sliper.

guide_tools_filler_06.jpg

Steg 3

Nå bruker du en sliper og sliper møbelet ditt til du er fornøyd med resultatet. Hvis møbelet ditt er i dårlig forstand kan man starte med et 60 eller 80g slipepapir, og jobbe seg igjennom et 120g, og avslutte med et 150g slipepapir.

Tips,

Ikke bruke slipepapir som er finere enn 220g, hvis du går for høyt risikerer å lukke treverket og ødelegge for penetrasjonen til oljen du skal bruke for å avslutte prosessen.

guide_tools_sander_07.jpg

Steg 4

Ta på møbel oljen og lakeer. Dette burde gjøres med en naturlig børste med bust, følg tre strukturen for et maksimalt resultat. Disse børstene er anbefalt for olje baserte produkter siden disse er i stand til å gjøre sluttresultatet bedre. Bruker man en annerledes olje , så burde man være klar over at vann baserte oljer kan gjøre at naturlige børster svulmer opp. Så for vannbaserte oljer så vil syntetiske børster være best.

Gi det første laget du påfører minst 12 timer før du tar på det andre laget. Denne prosessen kan du gjenta helt til du får det resultatet du vil ha.

Tips,

1. Hvis treverket har en svak farge og du vil gi det litt mer farge, så kan du for eksempel bruke en eik olje. Hvis den naturlige fargen til treverket synes etter rensing, burde du kanskje bruke en mer klar og naturlig olje.

guide_tools_varnish_08.jpg

Ferdig.