Hvordan velge riktig kapp og gjærsag

Trenger du hjelp til å velge riktig kapp og gjærsag? Her kommer vi til å gå gjennom noen forskjellige typer og merker, og vise deg hva slags maskiner vi anbefaler til hvilke jobber.

Det finnes mange ulike kapp og gjærsager. Disse sagene er nesten obligatorisk verktøy for snekkeren eller hjemme byggeren. Med en kapp og gjærsag kapper du alt fra stendere og reisverk til lister og parkett. Rett og slett en veldig anvendelig sag.

Alle de største merkene vi har presentert her på verktøy.no har sager av høy kvalitet og gir deg et godt resultat – men det er likevel noen forskjeller.
Når du skal velge en kapp og gjærsag bør du sjekke at sagen er kraftig nok (har riktig antall watt i forhold til jobben). Her anbefaler vi at sagen har minst 1500 watt – dette sikrer at sagen er sterk nok til å holde kontinuerlig hastighet på bladet gjennom hele kuttet.

Det er også viktig å se på sagens kapasitet i forhold til hva slags dimensjoner du trenger. De fleste leverer sager i 8-toms, 10 eller 12 tommer. I tillegg gjør utslaget på armen mye for kapasiteten. Du har f.eks  Bosch GCM 8 SJL som er forholdsvis liten og lett – men har like vel kapasitet til å ta store dimensjoner.
En annen fin løsning er lysene på  DeWalt XPS sagene  – her danner de to lysene en skyggestrek som blir helt korrekt i forhold til sagbladet slik at du får kuttet akkurat der du ønsker det.

 

Vi vil også på det sterkeste anbefale deg å kjøpe en eller annen form for sagbord sammen med en kapp og gjærsag. Dette gir et bedre anlegg for materialene du skal kappe, samtidig som det gir deg en mer behagelig og ikke minst tryggere måte å jobbe på. 

Generelt sett når du skal velge sag vil vi anbefale deg å kjøpe en sag fra en kvalitetsleverandør. Det vil sikre deg presise kutt, akkurat der du ønsker. Det er lite som er mer irriterende enn unøyaktigheter på sluttresultatet på grunn av feil med redskapen.