Luftverktøy - hva må jeg se etter?

På jakt etter nytt luftverktøy? Her hjelper vi deg å velge riktig luftverktøy. 


Luftverktøy er et helt eget lite univers. Her finner du maskiner til omtrent alle arbeidsoppgaver du kan tenke deg. Alt fra sager og vinkelslipere til spikerpistoler og muttertrekkere.
Har du en god kompressor kan du med det riktige verktøyet få løst nesten alle arbeidsoppgaver.


Ett av de viktigste elementene når du skal begynne med luftverktøy er kompressoren. Skal du kun bruke den til renblåsing og små dykkertpistoler til listing og panel kan du godt nøye deg med en liten kompressor med begrenset kapasitet, men skal du over på kraftigere maskiner som muttertrekkere og spikerpistoler trenger du en kompressor som kan levere riktig luftmengde, raskt nok.

Stort sett alt verktøy vi leverer trenger 4-6 bar, dette er også det lufttrykket så godt som alle våre kompressorer leverer. Det er ingen ulempe at kompressoren går høyere (Det betyr bare tilgang til mer luft siden trykket justeres ned før det kommer til verktøyet) men det er ingen nødvendighet med høyere trykk.

Det viktigste parameteret for en kompressor er hvor mye luft den leverer pr minutt. Her er målet liter pr minutt. Skal du drifte større maskiner bør du ha minimum 200 ltr pr minutt. Da har du en kompressor som leverer nok luft til de fleste arbeidsoppgaver.
Når det gjelder tank på kompressoren så er det litt smak og behag. En stor tank er tung å flytte rundt på, mens med en liten tank vil motoren går veldig mye. Her er det viktig å se an hvilke arbeidsoppgaver du skal utføre. Må du flytte mye rundt på kompressoren er det fornuftig med en mindre tank, men om den skal stå stille på et verksted er det fornuftig med en større.

Når du kommer til verktøy er det viktig å være klar over at det er store kvalitetsforskjeller på luftverktøy. De fleste gjør jobben sin godt, men generelt sett bruker "billig verktøy" betydelig mer luft enn verktøy fra de anerkjente leverandørene. Med andre ord vil du kunne skyte betydelig flere spiker med en god spikerpistol enn en dårlig, med samme luftmengden.

Noen populære luftverktøy