Trenger jeg hørselvern?

Har du noen gang brukt en sirkelsag, spikerpistol eller gressklipper uten å ta på deg hørselvernet og tenkt at «det er jo ikke så farlig bare denne gangen?». I såfall er du ikke alene – det er hvert år veldig mange som blir behandlet for hørselsskader i Norge, og mange av dem kunne vært unngått om de hadde vært flinkere til å bruke hørselvern.

Jobber du i støyende omgivelser er hørselvern et enkelt, og effektivt, virkemiddel for å redusere skader på hørselen.

Så for å svare på spørsmålet – JA – du trenger hørselsvern. Men det visste du sikkert allerede. Det som kanskje er enda viktigere er å vite hva som kjennetegner et godt hørselsvern.

Hva kjennetegner et godt hørselvern
Først og fremst skal det sitte godt og være så behagelig å gå med at du synes det er greit å jobbe med hele tiden. Det hjelper ikke om hørselsvernet stenger ute all lyd dersom det ikke blir brukt. Her er det mange med litt eldre hørselvern som går i fella. Tetningsringene rundt ørene må byttes jevnlig slik at de tetter godt og er behagelige på.


Jobber du sammen med andre er det for eksempel lurt å velge et hørselvern med taleforsterker. Disse demper skadelig støy, men lar deg likevel snakke med kollegaen din.

Er du avhengig av å kunne ta telefonen, eller lytte på favoritt-spillelista kan det være smart å velge et hørselvern med bluetooth tilkobling – da kan du enkelt lytte på telefonen uten ledninger som kommer i veien når du jobber.

På mange arbeidsplasser – både i industrien og i skogen – bør man bruke hjelm når man jobber. De aller fleste hørselvern kommer i utgaver hvor du kan montere klokkene direkte på hjelmen slik at de både sitter bedre på og også er lette å huske å bruke.

Du bør også kun kjøpe hørselvern av anerkjente produsenter. Da sikrer du deg at hørselvernet har blitt grundig testet og kontrollert slik at du er sikker på at det faktisk fungerer i henhold til de sertifiseringene det har.

 

Visste du forresten at det ikke bare er de aller høyeste lydene som er skadelige for ørene? Det er også den totale dosen støy som påvirker faren for skader på hørselen. Det vil si at det er nesten like skadelig å gå i ganske mye støy over lang tid som veldig høy støy i et kortere tidsrom.

Det å finne riktig hørselvern til riktig oppgave er viktig


Viktige ting når man skal velge hørselvern

Valget av hørselvern påvirkes av ulike parametre:

  • Hørselvernets komfort
  • Bruksområder
  • Hvilken støy du skal beskytte deg mot? Dempingen må ikke være for høy eller for lav.

Når du skal velge hørselvern, bør du først innhente informasjon om støyen. Da er du bedre rustet til å velge riktig beskyttelsesnivå.


Feil bruk av hørselvern? Huskeliste

Visste du forresten at det går an å bruke et hørselvern feil? Og det er faktisk veldig fort gjort i tillegg?

Mange bruker hørselvern sammen med briller. Har du noen gang tenkt på at brillestengene både kan lage gliper i tetningen rundt ørene – i tillegg til at de i seg selv kan lede vibrasjoner? Et enkelt grep er å velge briller i riktig størrelse, og med tynnest mulig brillestenger slik at du ikke åpner for ekstern lyd.

Dersom du bruker støvmaske/åndedrettsvern er det fort gjort at båndet blir liggende feil slik at hørselsvernet ikke får tettet ordentlig.

Bruker du visir? Da er det viktig at visiret ikke er i direkte kontakt med hørselvernet slik at vibrasjoner og lyd overføres.


Oppsummering

Dette var noen viktige punkter for å hjelpe deg til å velge riktig hørselvern. Her er en kort oppsummering:

  1.  Først av alt – finn et hørselvern som sitter godt på slik at det er behagelig å jobbe med hele dagen.
  2. Jobber du med andre personer, velg et hørselvern med taleforsterker
  3. Velg et anerkjent merke slik at du er sikker på at hørselvernet er testet og har gjennomgått en grundig sikkerhetssjekk.
  4. Vær bevist ved bruk av utstyr som kan slippe inn lyd eller er i kontakt med hørselvernet.