Hvordan lage en fruktskål av kleshengere.Innledning

Øyets fryd er viktig for appetitten – også når det gjelder frukt. Her kan du dandere vitaminkildene dine på en helt spesiell måte. Vår designerfruktskål blir en scene der bananer, appelsiner og pærer er stjernene.


De åtte kleshengerne kan du kjøpe ferdig eller skjære ut selv.

Følgende byggebeskrivelse gjelder fiberplate (MDF) med medium tetthet og en tykkelse på 8 mm. Ønsker du å bruke andre materialer eller tykkelser, tilpasser du bare stykklisten tilsvarende.

Kjøp åtte trekleshengere og trekk ut krokene – dermed er skålribbene ferdige.

Hvis du vil arbeide med en fiberplate, gjør vi oppmerksom på at vi har gitt rikelig mål, slik at ribbene kan festes trygt under utskjæringen. Plasser ribbene på midten og ikke for trangt, for det går alltid tapt noen millimeter materiale under sagingen.

Det spesielle med denne fruktskålen er sammenskruingen av ribbene ved hjelp av gjengestenger og avstandsholdere: Ribbene blir trukket opp som perler på et kjede og holdt fra hverandre ved hjelp av rørstykker av aluminium. De låses i endene av stengene med fire muttere.

 

Nødvendig elektroverktøy:

Stikksag (universal)

Universalsliper (lett)

Batteridrevne bor-/skrumaskiner (universal)

Finsprøytingssystemene (universal)

 

Hjelpemidler:

 • Trekleshengere (en for formen eller åtte stykker)
 • Skrustikke
 • Tvinger
 • 10 mm trebor med sentreringsspiss
 • 2 små tvinger
 • Slipepapir, grovhet 240, 220, 180 og 150
 • Myk blyant, filttusj, linjal
 • Maskeringsfolie eller gamle aviser
 • Bordbiter som underlag (1200 x 30 x 40 mm), eller trebukker
 • Munnbind, vernebriller og hansker

Nødvendige materialer:

 • Fiberplate (MDF) med middels tetthet
 • Gjengestang
 • Muttere
 • Aluminiumsrør
 • Lakk

 

Nr.AntallBetegnelseLengdeBreddeTykkelseMateriale

0

1

Fiberplate til ribbene

420 mm

530 mm

8 mm

MDF

1

2

Gjengede stenger

235 mm

 

8 mm

 

2

4

Muttere

   

8 mm

 

3

1

Aluminiumsrør

600 mm

 

8 mm

 

 


1. Ribbene: Overføring av kleshengerformen til fiberplaten (MDF)

 

Fruktskål av kleshengere

 

Dersom du ikke får tak i åtte kleshengere, bør du i hvert fall ha én til mal, slik at du kan overføre kleshengerens form åtte ganger over hverandre på den 8 mm tykke fiberplaten (MDF). Til nød kan du bruke målene på tegningen.


2. Merking og boring av hull

 

Fruktskål av kleshengere

 

Bruk blyant og linjal, og merk plasseringen av de to hullene på hver ribbe (se tegning).Senere skal gjengestengene skyves gjennom disse hullene. Ved boring av hull med bormaskin og 10 mm trebor bør du legge en platerest under, som du kan bore inn i.


3. Utskjæring av ribbene

 

Fruktskål av kleshengere

 

Til dette anbefaler vi at du bruker en stikksag med buet sagblad. Det er dessuten viktig at platen alltid er fastspent på arbeidsbordet med skrutvinger. Endre fastspenningen av platen så snart skjæringspunktet er for langt fra festet. Ellers blir vektstangeffekten for stor, og dette vil gå ut over snittnøyaktigheten.


4. Sliping/overflatebehandling

 

Fruktskål av kleshengere

 

Slip først kantene på fiberplateribbene (MDF) med slipepapir 150 i en 45 graders vinkel slik at det oppstår en liten fas. De synlige flatene sliper du med slipemaskinen og 240 slipepapir.

Når det gjelder grunning, må du først lese tipsene fra produsenten angående bearbeidelse og sikkerhet nøye. Masker arbeidsflaten omhyggelig med folie eller gamle aviser. Bruk munnbind, vernebriller og hansker.

Påfør grunningsfylleren med rulle eller sprøytepistol. La det tørke godt. Arbeid i kryss med sprøytepistolen for å sikre jevn påføring. For at de lette delene ikke skal blåses vekk av luftstrømmen fra sprøytepistolen, anbefaler vi at du fester dem med små biter dobbeltsidig teip.

 

MDF-TIPS

MDF har sterkt sugende overflater. Denne bør grunnes med en forlakk. Spesielt kantene er det viktig å vie ekstra oppmerksomhet – rettere sagt: flere lag. Du kan unngå overdreven fylling (det kaller man blokkering av sugende flater med en seigtflytende lakk som fyller ut ujevnheter, riper og porer på platene), ved å bruke MDF med grunningsfolie. Dette gir et perfekt malingsresultat uten påføring av fyller, i alle fall på flatene. Finslip de ferdiggrunnede flatene og kantene, øk korningen på slipepapiret fra 180 via 220 til 240.

 


5. Tilskjæring av avisholdere

 

Fruktskål av kleshengere

 

Bruk blyant, og merk av 14 20 mm lange stykker på aluminiumsrøret. Spenn røret fast i skruestikken, og kutt stykkene nøyaktig og bent. Vær veldig nøyaktig både ved merking og kutting!


6. Tilskjæring av gjengestangen

 

Fruktskål av kleshengere

 

For at det ikke senere skal bli noen skjemmende rørstumper på gjengestengene eller stengene skal bli for korte slik at mutrene ikke får tak, har vi med 235 mm sørget for rikelig mål til lengden av emnene.

Den nøyaktige lengden kan du selv finne under byggingen: Skru to av mutrene fast i endene av emnene. Skyv på en ribbe og en avstandsholder annenhver gang . Bak den siste ribben skrur du fast de to siste mutrene. Merk straks av bak dem den riktige lengden av gjengestengene med en spiss filtstift. Nå kan du demontere alt igjen og kutte opp stangen i skruestikken.

 

TIPS FOR FJERNING AV KANTER

Ved saging med metallsag dannes det en liten kant som det er lett å skjære seg på og som gjør det vanskeligere å skru på mutrene. Skru derfor mutrene på før tilskjæringen til over de merkede snittpunktene. Etter oppkuttingen løsner du mutrene igjen. Slik fjernes kanten på en renslig måte.

 


7. Lakkering av skålribbene

 

Fruktskål av kleshengere

 

Juster sprøytestrålen i dysen mot en prøveplate, og juster malingsmengden med reguleringshjulet. Still inn lakkstrålen horisontalt eller vertikalt avhengig av sprøyteretningen på flater og kjegleformet på kanter.

Sprøyt lakken i jevne, parallelle baner som overlapper hverandre med cirka fire centimeter. Legg delene forsiktig til side til flatene har tørket helt.

Alt etter hvilke flater du har til rådighet, plasserer du ribbene på arbeidsbordet: Enten enkeltvis eller flere på to parallelle bordbiter. Dermed får formdelene liten bæreflate; dette er viktig ved lakkering av kantene og gjør det lettere å fjerne dem etter lakkeringen. Likevel er det en fare for at de lette delene skal blåses bort av trykket fra sprøytepistolen. Derfor fester du dem på bordbitene med små biter dobbeltsidig teip. La overflaten tørke helt, og snu først da delene for å lakkere baksiden og kantene.

 

LAKKERINGSTIPS

Lakk finnes i mange varianter og prisklasser. Avgjørende for hvilken type du bør velge, er bearbeidbarhet, ditt tekniske utstyr hjemme, krav til kvalitet og overflatens holdbarhet. Søk råd hos en faghandel, og prøv først lakken på et prøvestykke. Bedre kvalitet har f.eks. polyuretanlakk, en fargelakk som består av to komponenter og som påføres med sprøytepistol. Du blander da fargelakk og herdemiddel iht. informasjon fra produsenten og fyller blandingen på sprøytepistolen.

 


8. Sammensetting av skålen

 

Fruktskål av kleshengere

 

Først når alt er helt tørket, monterer du skålribbene og avstandsholderne på gjengestengene.


9. Festing

 

Fruktskål av kleshengere

 

Fest konstruksjonen med mutrene.


10. Ferdig!

 

Fruktskål av kleshengere

 


Kilder, House of Bosch, Bosch.noJuridisk informasjon

Bosch tar ikke ansvar for at de aktuelle veiledningene er fullstendige eller riktige. Bosch viser dessuten til at bruk av disse veiledningene skjer på egen risiko. Foreta alle nødvendige tiltak for din egen sikkerhets skyld.