Lumen - Kelvin - Lux

Hva er Lumen?

Lumen er en avledet SI-enhet for lysfluks (lysstrøm), det vil si for den lysmengden som per tidsenhet stråler ut fra en lyskilde. Et høyere lumen-tall betyr mer lys.

Symbolet for lumen er lm. Tidligere var det vanlig å bruke Watt for å fortelle hvor kraftig en lyskilde var, men med dagens LED teknologi som bruker betydelig mindre strøm enn halogen og xenon, er det lumen vi benytter. Dette er fordi LED ofte kan gi forskjellige mengder lumen pr. watt.

Hvor stor lysmengde du trenger avhenger av hvor stort området som skal lyses opp. Skal du lyse opp hele arbeidsplassen trenger du nok kraftige lamper med opp mot 5500 lumen, mens 1000-1500 lumen holder i massevis dersom arbeidslyset skal brukes på et lite område.

Rå Lumen og effektive Lumen – Hva er forskjellen?

Det er helt vanlig at produsent oppgir lumen-spesifikasjoner på LED lyktene og pærene sine i “rå lumen”. I tillegg kan du oppleve at det står angitt et lavere tall i “effektive lumen”. Rå lumen er diode-produsentens spesifikasjoner for hvor mye lys en diode under optimale forhold kan produsere. Dette er en verdi som er uoppnåelig i bruk og “effektive lumen” er verdien en bør forholde seg til som den faktiske mengden lys som lykten produserer. En grei ting å være klar over er at dette er en av begrepene det jukses en del i når det kommer til de billigste «kina-lampene».

Hva er Kelvin?

Kelvin er SI-enheten for temperatur, men benyttes også for det som kalles “fargetemperatur”. I tillegg benyttes Kelvin for å uttrykke et temperaturintervall eller en temperaturdifferanse. Symbolet for kelvin er K. Ved en lavere Kelvin-verdi vil lysfargen være gulere, mens ved høyere verdi vil lysfargen være blåere.

De fleste arbeidslys og LED-produkter generelt vil ha en fargetemperatur på 6000K som vil oppfattes som tilnærmet dagslys for oss.

Farge kart temperatur KelvinFarge kart temperatur Kelvin

 

Hva er Lux?

Lux er måleenhet for lluminans (belysningsstyrke/ lysintensitet). Den er definert som lysfluksen (lysstrømmen) mot en flate dividert med arealet av flaten. Symbolet for lux er lx. 1 lux er det samme som 1 lumen spredt over en flate på 1 kvadratmeter.

Eksempler

Illuminans Fork. Eksempel
0,00005 lux 50 µlx Stjernelys
0,27–1 lux   Månelys
400 lux   Et godt opplyst kontor
400 lux   Soloppgang eller solnedgang på en klar dag.
1000 lux 1 klx Belysningen i et fjernsynsstudio
1000 lux 1 klx Anslått minstenivå for å nullstille menneskets døgnrytme.
32000 lux 32 klx Solskinn en gjennomsnittsdag (min.)
100000 lux 100 klx Solskinn en gjennomsnittsdag (maks.)